Danielle Heemskerk

Stop de strijd met je lijf
    Stop de strijd met eten

Je krijgt maar één lichaam.
Daar moet je het je hele leven mee doen.
Je kunt ermee in strijd zijn, of het accepteren zoals het is.

 

Dit inzicht kreeg ik een paar jaar geleden. Ik haatte m’n lichaam. Ik wilde altijd dat ik dunner was en slanker gebouwd.  “Je bent walgelijk. Veel te dik.” Dat zei ik tegen mezelf als ik in de spiegel keek. Soms kneep ik hard in mijn buik en bovenbenen, uit frustratie voor al het vet wat ik zag. Ik was boos op mijn brede heupen en bovenbenen. Waarom was ik niet dunner?! En ik was boos op mezelf omdat het me niet lukte om er beter uit te zien. Dat begon zo’n beetje toen ik 17 was. En dat inzicht hierboven kwam pas op mijn 27e.

 

Ik werd vaak in beslag genomen door mijn lichaam. Ik was veel bezig met wat ik wel en niet ‘mocht’ eten. Ik kwam in een soort tredmolen terecht: een paar maanden was ik aan de lijn, viel ik wat af en voelde ik me sterk. Ik sportte veel. Tot ik mijn strenge regime niet meer volhield. Dan werd ik moe van alles wat ik moest van mezelf. Vervolgens kwam ik in een moedeloze wat-kan-mij-het-ook-schelen fase. Ik at wat ik wilde en achteraf voelde ik me schuldig en dik. Waardoor ik uit frustratie wéér ging eten. Totdat ik mezelf weer ‘herpakte’ en ik weer aan de lijn ging.

 

Ik stond ermee op en ging ermee naar bed

 

Mensen in mijn omgeving wisten dit niet. Aan de buitenkant was er immers niets te zien. Ik deed het goed op school en later ook in mijn baan. Ik was sociaal en vrolijk. Wel wat onzeker en bescheiden. Ik wist zeker dat mensen me niet zouden begrijpen, als ik zou vertellen wat er allemaal in mijn hoofd omging. Sterker nog, als ik er iets over liet vallen, kreeg ik vaak opmerkingen als ‘Jij? Jij ziet er toch hartstikke goed uit?’ Ik was ervan overtuigd dat mensen dat zeiden om aardig te zijn. En dat ze eigenlijk dingen dachten als: ‘Moet je zien wat een dikke kont zij heeft’. ‘Danielle? Ja die is wel stevig hè?’

 

Daardoor heb ik geleerd dat het eigenlijk niet veel uitmaakt hoe anderen jou zien (al lijkt dat wel belangrijk). Als jij niet tevreden bent met wat je ziet in de spiegel, dan zit je niet lekker in je vel. Letterlijk én figuurlijk. Het kan alle leuke dingen overschaduwen. Vakanties bijvoorbeeld, waarvan ik me nog haarscherp kan herinneren wat ik woog en hoe ik me schaamde voor mijn lichaam op het strand. Ik nam me soms zelfs óp vakantie voor om aan de lijn te gaan. Of uitnodigingen voor een feestje of dagje weg afslaan, omdat je jezelf die dag te dik vindt.

 

Ik geloofde dat ik pas echt gelukkig zou zijn als ik een perfect lichaam had

 

Dat mijn leven echt zou beginnen als ik slanker was. Maar langzaamaan kwam ik tot een conclusie die me wanhopig maakte: ik was nooit tevreden met mijn lichaam. Ook al was ik afgevallen en had ik mijn “ideale figuur”. Ik bleef onzeker over mijn buik, mijn heupen en bovenbenen. Ik was die strijd met mijn lichaam zat. Wilde ik echt mijn hele leven hiermee bezig zijn?

 

Ik realiseerde me dat ik hulp nodig had. Maar hoe doe je dat en waar ga je dan naartoe? Ik leerde dat er eigenlijk twee mogelijkheden zijn.

 

1) Probeer je lichaam te veranderen
2) Verander de manier waarop je over je lichaam denkt.

 

Met nummer 1 weten we vaak wel raad. Een nieuw dieet. Chips en ijs uit huis verbannen. Nu écht iedere dag buikspieroefeningen doen.… Maar dat wilde ik juist niet meer. Anders denken over mijn lichaam, dat wilde ik wel. Of eigenlijk: niet meer zoveel aan mijn lichaam denken, ook al geloofde ik eigenlijk niet dat dat écht kon (niet met dít lichaam!). Maar ik wist diep van binnen wel dat er andere dingen in het leven zijn die er voor mij meer toe doen.

 

Ik wilde hulp, maar geen ‘cliënt’ zijn. Ik wilde wel geïnspireerd worden

 

Ik ging op zoek naar hulp bij een psycholoog, maar merkte al snel dat ik geen ‘cliënt’ wilde zijn. Ook vond ik daar niet wat ik zocht, omdat ik niet onder de categorie ‘eetstoornis’ viel. Ik had geen anorexia, boulimia of binge-eating stoornis (hoewel ik me in sommige symptomen wel kon herkennen). Ik begreep wel dat ik niet in dat hokje paste, maar mijn probleem werd er niet minder om. En… wat ik vooral miste was positiviteit: ik wilde geen langdurig ‘praten-en-graven’ traject in. Ik wilde geïnspireerd worden en op een laagdrempelige, luchtige, actieve manier hiermee aan de slag. Ik wilde veranderen, maar geen ‘patiënt’ zijn. Ook al vond ik dat heel spannend en had ik er stiekem nog een hard hoofd in.

 

Dus ben ik me op eigen houtje gaan verdiepen in thema’s als lichaamsbeeld, zelfbeeld en in hoe je een gezonde relatie krijgt met eten, sporten en je gewicht. Dat was nog best moeilijk zoeken. Ik had sterk de behoefte om te begrijpen hoe het komt dat ik zo gefocust was op mijn lichaam. Dat werd me langzaamaan duidelijk, hoe meer ik erover las.

 

Er ging een wereld voor me open. Ik leerde dingen die ik nooit eerder geleerd had


Ik maakte het uit met mijn weegschaal
. Hoewel er nog eventjes sprake is geweest van een knipperlichtrelatie. Ik ontdekte dat het nummer op de weegschaal mijn waarde als mens niet bepaalt. En wat mijn waarde wél bepaalt. Ik leerde mijn lichaam onvoorwaardelijk te accepteren zoals het is. Ik leerde dat ik zoveel méér ben dan mijn lichaam. En dat ging ik ook écht geloven. Ik leerde hoe ik die kritische stem in mijn hoofd kon temperen. En hoe ik intuïtief kan eten en bewegen, door goed naar mijn lichaam te luisteren. Zodat ik mezelf nooit meer iets hoef te ontzeggen, zonder dat ik de drang heb om alles op te eten wat ik tegenkom.

 

Ik weet zeker dat jij en ik niet de enige zijn. Dat er meer vrouwen zijn die op een punt komen dat ze eigenlijk teveel met hun lijf bezig zijn dan ze lief is. En dat het ze afhoudt van dát leven dat ze graag willen. Omdat je hoofd nèt iets teveel bezig is met afvallen, lijnen of met die interne kritische stem die zegt dat je de dikste op het feestje bent. Waardoor je je niet volledig bezig kunt houden met de dingen die er voor jou werkelijk toe doen. Ik gun iedere vrouw een hoofd en een hart vrij van onzekerheid en afkeer van hun lichaam. Maar je bent geen ‘cliënt’ of probleemgeval.

 

Daarom heb ik een programma gemaakt dat anders is

 

Ik heb alles wat ik heb geleerd op deze weg verwerkt in een programma dat ik zèlf zocht toen ik het nodig had. Een programma dat positief is, toekomstgericht, duidelijk, professioneel en inspirerend. Zodat ik mijn expertise als trainer en coach kan inzetten voor mijn missie: vrouwen inspireren en leren om zich comfortabel in hun lijf te voelen, zodat ze alles uit het leven kunnen halen wat er in zit.

 

Herken je (delen van) mijn verhaal?
Kijk dan eens hier hoe ik je kan helpen.

Meer over mij
  • Ik behoor sinds 2015 tot de club van 30
  • Ik ben gek op mijn manlief Alain, met wie ik samenwoon in Breda
  • Maar ik ben geboren en getogen in Numansdorp (een dorp in de buurt van Rotterdam)
  • Ik heb de studies Maatschappelijk werk en Dienstverlening (Inholland) en Onderwijskunde (Universiteit Utrecht) afgemaakt
  • Ik werkte daarna als trainer en adviseur bij een trainingsbureau in Breda en 3,5 jaar als hbo-docent Opleidingskunde op de Hogeschool Arnhem Nijmegen
  • Ik heb de opleiding ‘Uit de ban van emotie-eten voor professionals’ gevolgd, waar ik heb geleerd om wetenschappelijk bewezen methoden in te zetten bij coaching rondom eetproblematiek

 

Misschien vind je dit ook leuk om te weten….

 

  • Niets vind ik meer ontspannend dan met een kop thee op de bank een boek verslinden. Ik lees graag boeken met verhalen die me aan het nadenken zetten. Maar ik heb ook een voorliefde voor de thrillers van Stephen King…
  • Meer nog houd ik van wijn drinken en etentjes met vrienden. Ik bedoel natuurlijk andersom. Etentjes met vrienden. Met wijn.
  • Ik zit liever in een restaurant intieme  gesprekken te voeren om mensen écht te leren kennen, dan dat ik in een overvolle kroeg over koetjes en kalfjes sta te schreeuwen
  • Tijdens carnaval sluit ik mezelf een week op. Ik vind het verschrikkelijk! Ik heb het geprobeerd. Echt.

 

Nieuwsgierig naar meer?

 

Volg dan Bureau Body Positive op Facebook, Instagram en Twitter.
Op LinkedIn kun je mijn formele CV bekijken als je wilt.

Denk je erover om met mij aan de slag te gaan? Bekijk het aanbod.