Waarom ik nooit zal beloven dat je af gaat vallen

Foto-header-verkleint-2
Gratis online training.
Stop met lijnen en eetbuien,
start met leven!

Zet de eerste stap in het doorbreken van je eetbuien.

Waarom ik nooit zal beloven dat je af gaat vallen

 

“Er is één ding cruciaal in deze stap. En dat is dat je geen enkele ruimte meer overlaat voor ook maar een sprankje hoop dat je gaat afvallen.”

Slik. Ik hoor haar diepe zucht en zie een teleurgestelde en vertwijfelde blik in haar ogen. Dit staat in één van de eerste werkboeken van mijn programma. Ik bespreek dit met de vrouw die ik begeleid.

“Ik weet het”, zegt ze. “Ik weet dat dat nodig is als ik van mijn eetbuien af wil, maar het is een grote stap.”

Dat neem ik haar niet kwalijk. Jarenlang heeft ze keer op keer geprobeerd om af te vallen. Daar is haar energie naar uitgegaan. Daar heeft ze geld aan uitgegeven. Ze durft niet op te tellen hoeveel.

Dat afvallen dat moet toch een keer lukken? Ze heeft immers alle andere dingen in haar leven ook op orde, zelf bereikt en voor elkaar gekregen? Ze heeft een leuke baan, is ambitieus, heeft een gelukkige relatie en een gezin waar ze trots op is.

Ze gelooft echt dat slanker worden nog het grote doel is in haar leven.

 

Dat als ze dit bereikt heeft, alles perfect is. Dan zal ze echt succesvol zijn, dan wordt alles echt leuk in haar leven en kan ze er echt van genieten. Dan zou ze werkelijk aantrekkelijk zijn. Ik snap het als de beste.

Toch is stoppen met willen afvallen één van de eerste dingen die ik behandel in mijn coachtrajecten.  We hebben het in de vorige sessie uitgebreid gehad over de eindeloze cyclus van aan de lijn gaan en toch weer eindigen in eetbuien.  Ze is op het punt dat ze ziet en begrijpt hoe de druk om af te willen vallen haar juist in de ban van eten en eetbuien houdt. Maar dat wil niet zeggen dat het gemakkelijk is om deze woorden te horen. Laat staan je eraan te committeren.

Dus zegt ze tegen mij dat ze er voor gaat, maar ik weet dat ze heel stiekem nog een beetje hoopt dat ze toch wat af zal vallen

 

Dat zou kunnen. Het zou ook niet kunnen. Dat is namelijk voor iedereen verschillend en onmogelijk te voorspellen. Ons gewicht is complex en wordt door veel dingen beïnvloed*. Daarom zal ik je nooit beloven dat je gewicht zal verliezen als je mijn programma volgt. Ik weet het gewoon niet.

Druk voelen om gewicht te verliezen houdt je bovendien in de ban van eten. Een probleem met eten is namelijk vrijwel altijd een probleem met lichaamsbeeld.  Want eetbuien en overeten is iets dat we vrijwel alleen zien bij mensen die lijnen, veel hebben gelijnd, zichzelf eetregels- en restricties opleggen of zichzelf vaak voornemen nu echt gezond te eten.*

In andere woorden: eetbuien en overeten komt vrijwel alleen voor bij mensen die hun lichaam of lichaamsgewicht willen veranderen. Laat dat even op je inwerken. De cyclus van lijnen en eetbuien begint bij de wens om af te vallen. Of een plattere buik te hebben. Of dunnere benen.

Het doel in mijn coachings is daarom juist dat eten en je lijf geen bron van frustratie meer zijn. Dat je respect hebt voor je lijf en er daarom goed voor zorgt. Dat je lekker in je vel zit, ongeacht je gewicht. Dat je voluit leeft, in plaats van lijnt.

De vrouwen die ik begeleid – ik zie het keer op keer – hebben namelijk alles al in huis en bereikt om echt gelukkig te zijn. Daar hebben ze voor gestudeerd en voor gewerkt. Daar hebben ze hard hun best voor gedaan en keuzes voor gemaakt. Dat hebben ze helemaal zelf voor elkaar gebokst en daar blijven ze bewust mee bezig.

Dat eeuwige doel om af te vallen staat je alleen maar in de weg om gelukkig te zijn.

 

Het maakt dat je niet voluit kunt leven en kunt genieten van alles wat je al bereikt hebt. Ook daarom beloof ik je niet dat je afvalt als je leert om ontspannen met eten om te gaan.

Maar om niet meer te willen afvallen is het cruciaal dat je begrijpt waarom je dat zo graag wilt. Daar zit vaak meer achter dan je denkt. En wat is het de moeite waard om dat uit te zoeken! Ik help je er graag bij (ik doe niets liever, eerlijk gezegd).

Wil je met me kennismaken? Sparren over jouw situatie of gewoon je verhaal kwijt? Bel, mail of app me gerust. Ik hoor graag jouw verhaal.

Liefs, Danielle

Tel. nr: 0651234653
Mail: danielle@bodypositive.nl

* Linda Bacon, PhD (2008). Health At Every Size. The surprising thruth about your weight. BenBella Books, INC. Dallas.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.