Waarom je niet van je lichaam hoeft te houden

Foto-header-verkleint-2
Gratis online training.
Stop met lijnen en eetbuien,
start met leven!

Zet de eerste stap in het doorbreken van je eetbuien.

Waarom je niet van je lichaam hoeft te houden

 

Je hoeft je lijf niet eens mooi te vinden. Want laten we eerlijk zijn, dat is gewoon hartstikke moeilijk. In dit artikel vertel ik je waarom dat eigenlijk zo is en wat je kunt doen als je je niet kunt identificeren met de ‘houd van je lichaam’ boodschap.

Oké zijn met je lijf is het startpunt als je wilt stoppen met die eeuwige cyclus van lijnen en eetbuien (hoe dat werkt leg ik uit in deze gratis videoserie). Maar je hoeft echt niet van je lichaam te houden. Er zijn ook andere opties. Zelf vond ik het een enorme opluchting toen ik daar achter kwam.

Het klinkt natuurlijk fantastisch, liefde voor je lijf. En ik juich iedereen toe die dat voelt, of daar naar streeft. Maar voor veel mensen is liefde voor je lijf nog een veel-te-ver-van-mijn-bed-show. Dat gold voor mij ook altijd. Mijn buik en rechte  enkels omarmen? Mijn heupen en cellulitis liefhebben? No way dat ik dat kan! Bovendien voelde het altijd als iets dat ik niet zelf in de hand had. De ene dag kon ik naar mezelf kijken en best wel tevreden zijn met wat ik zag, de andere dag kon dat zomaar omslaan in afkeer. Ik had er geen grip op.

Je lichaam liefhebben is verdomd moeilijk. Waarom eigenlijk?

 

Omdat er in onze maatschappij een duidelijk ideaalbeeld onder onze neus wordt gedrukt: dat van de slanke, jonge, aantrekkelijke vrouw. In online en offline media en reclame zien we meer gefotoshopte lichamen dan realistische lijven. De vrouwen in de filmindustrie zijn vaak slank, jong en sexy. Slanke lichamen worden bewonderd, dikke lichamen worden bekritiseerd.

We zien dit ideaalbeeld zo vaak, dat we het hebben geïnternaliseerd. ‘Zo moet ik er ook uitzien, daar moet ik naar streven’, is het idee. Tegelijkertijd zitten we in een enorme spagaat. Want wat blijkt? Maar 5% van de vrouwen voldoet van nature aan dat schoonheidsideaal dat we zo vaak op de billboards zien*. Vijf procent!

Houden van je lichaam in een maatschappij die jou voortdurend vertelt dat je niet slank genoeg, niet mooi genoeg, niet sexy genoeg bent, is… tja. Het lijkt bijna een onmogelijke opgave, vind je ook niet? Jij en ik zijn hier in ieder geval niet alleen in. Want een groot deel van de vrouwen is ontevreden over haar lichaam.

Wat als liefde voor je lijf nog een brug te ver is?

 

Misschien krijg je zelfs een beetje de kriebels van deze woorden (ik snap je). In mijn zoektocht naar lichaamsacceptatie ben ik vier andere dingen tegengekomen, waar ik mezelf dagelijks op richt, in plaats van liefde voor mijn lijf. Ze zijn wat mij betreft concreter. Op deze dingen heb ik grip. Dit zijn ze (en kijk gerust voor jezelf wat jij er mee kunt en wat voor jou werkt):

1. Afwijzen van het schoonheidsideaal
Maak iedere dag heel bewust de keuze om NEE te zeggen tegen dit eenzijdige lichaamsideaal dat ons wordt voorgeschoteld in de media. Steek je middelvinger ertegen op. Weiger erin te trappen en het te geloven. Word er boos om. Besef dat jouw (en ons) idee van wat mooi is, tot stand is gekomen door een structurele overload aan beelden van één soort lijf. Definieer zelf wat iemand mooi maakt.

2. Omarmen van lichaamsdiversiteit
Hoe? Door te zien dat lichamen in allerlei vormen en maten komen en dat jouw lichaam onderdeel is van die verscheidenheid aan lijven. Wees je er bewust van dat de media geen goede weerspiegeling geeft van hoe lichamen er in de realiteit en in het dagelijkse leven uitzien.

3. Waardering en respect voor je lichaam
Dit is een moeilijke. Maar het lukt mij een stuk beter dan liefde voor mijn lijf te voelen. Zie dat jouw lichaam een instrument is, in plaats van een ornament dat voor anderen aantrekkelijk moet zijn. Er wordt weleens gezegd: Als je van je lichaam houdt, ga je er vanzelf beter voor zorgen. Ik geloof dat het ook andersom werkt. Als je goed voor je lijf zorgt en het met respect behandelt, ga je er steeds meer van houden.

4. Ga voor lichaamsneutraliteit
Neutraal over je lijf denken – in plaats van met walging of met liefde – is een mooi tussenstation. Dat begint bij je lichaam en je gewicht minder belangrijk te maken. Door aantrekkelijk of slank zijn te degraderen in je prioriteitenlijst. Door niet perse van je lijf houden, maar te beseffen dat het is zoals het is. De druk weghalen om je lichaam te willen veranderen, omdat je andere dingen belangrijker maakt dan dat.

Je hoeft je lichaam niet mooi te vinden, maar je hoeft het ook niet te haten. Je lichaam bepaalt jouw waarde als mens niet. Je lichaam is niet jouw kracht. Je hoeft niet slank en aantrekkelijk te zijn volgens onze idiote normen om de moeite waard te zijn.

En weet je, misschien is dit wel liefde voor je lijf, als je het allemaal bij elkaar optelt. Als dat zo is, ook goed ;-).

Wil je van gedachten wisselen over jouw lichaamsbeeld en relatie met eten? Mail, bel of app me gerust. Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Kijk dan eens bij mijn aanbod.
* The National Association of Anorexia Nervosa and Associated Disorders (ANAD), Eating disorder statistics.  

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.