Het Project Lichaam en een oproep tot meer vertrouwen.

header2

Gratis online training.
Stop met lijnen en eetbuien,
start met leven!

Zet de eerste stap in het doorbreken van je eetbuien.

Het Project Lichaam

 

En een oproep tot meer vertrouwen

Je wordt niet geboren met de neiging om je lichaam voortdurend te beoordelen en te evalueren. Je wordt niet geboren met de neiging om je buik, je benen en billen constant te bekritiseren.

Het is ons aangeleerd om te piekeren over ons lijf

Ik vraag de vrouwen die ik begeleid altijd wanneer ze voor het eerst het idee kregen dat er iets ‘mis’ was met hun lijf. Dat hun lijf een probleem was waar iets aan verbeterd moest worden. Soms heeft die gedachte zich al vrij jong in hun hoofd genesteld.

Bijvoorbeeld door een opmerking van een schoolarts, een ouder, familielid of klasgenoot. Of door de lichamen die ze op TV, in films en in tijdschriften heeft gezien. We leren immers al snel welke lichaamstypen de voorkeur hebben. Welk typen lichamen mooi en gezond zijn en op welke manieren we daar naar kunnen streven.

Dus beginnen we ergens in ons leven aan Het Project Lichaam

Je leert om je zorgen te maken over je lichaamsvorm, je omvang en je maat. Je wordt op je hoede als het om je gewicht gaat. Je gaat tobben over wat je eet, over je calorie-inname, je koolhydraten. Je gaat aan de lijn. Is dat herkenbaar?

En dan ontstaat de dieetmentaliteit

Je vertrouwt wat je eet, wanneer je eet en hoeveel je eet niet meer toe aan jezelf, maar aan allerlei externe regels en richtlijnen. Die anderen voor jou bedacht hebben: Sonja Bakker, Robert Atkins, of een andere dieetgoeroe. Je vertrouwt niet meer op je lichaam zelf en haar briljante signalen van honger, verzadiging en voldoening.

Want je gaat niet één keer aan de lijn of op dieet, maar een keer of tien. Probeert steeds weer één van de vele diëten, in de hoop dat je er één vindt die wèl echt werkt. Een eindeloze zoektocht naar het verbeteren, perfectioneren en’fiksen’ van je lijf.

We zoeken naar houvast, regels en richtlijnen buiten onszelf

Naar iemand die ons precies vertelt wat en wanneer we moeten eten om eindelijk ons gewenste lichaam te krijgen. Om het lichaamstype te krijgen dat in onze maatschappij de voorkeur heeft. Om gezond te zijn.

Maar het enige dat al het lijnen, diëten en je gewicht willen beheersen je opleveren, is dat je relatie met eten steeds krampachtiger wordt. Het wordt meer en meer een issue waar je verwoed controle over probeert te krijgen, terwijl het eigenlijk voelt alsof eten en je gewicht controle hebben over jou.

En voor je het weet zijn eten en je gewicht thema’s die dagelijks een rol spelen in je leven, in de vorm van een constant knagend gevoel van tekortschieten: ik zou slanker moeten zijn. Ik zou minder en gezonder moeten eten. Morgen ga ik echt weer aan de lijn…

De dieet- en afvalindustrie snapt dit maar al te goed

Ze spelen in op onze wens om slanker te zijn. Ze gebruiken de belofte van gewichtsverlies om ons over te halen hun methode te volgen. Weet je wat ik zo naar vind aan al deze dieetberichten? Daar kwam ik pas achter toen ik er minder vatbaar voor werd. Het is de onderliggende boodschap die er steeds doorheen sluimert. Het lijkt wel of er steeds tegen je gezegd wordt:

“Jij bent zelf niet in staat om te bepalen wat goed voor je is, dus heb ik dat voor je gedaan.”
“Jij kunt jezelf niet vertrouwen rondom eten, dus kun je beter maar op mij vertrouwen.”
“Jouw lijf moet verbeterd worden, en ik heb DE manier gevonden.”

Maar de dieetindustrie liegt

Het zijn juist al die diëten en al die lijnpogingen die ervoor hebben gezorgd dat je steeds verder verwijderd bent geraakt van jouw lichaam. Die ervoor hebben gezorgd dat je bent gaan geloven dat jij jezelf en je lichaam niet kunt vertrouwen. En die jou hebben doen geloven dat het aan jou ligt dat je nog niet afgevallen bent. Maar laten we wel wezen: als er een manier bestond om op lange termijn WEL blijvend af te vallen, dan had heel de wereld er nu wel van geweten. Het ligt echt niet aan jou.

Daarom geloof ik dat het tijd is om deze cyclus te doorbreken

Het is tijd dat je gaat zien dat jouw lichaam niet het probleem is. Maar dat deze eindeloze zoektocht naar een beter lijf, dat beter past in een opgelegde norm, het probleem is. Het is tijd om het vertrouwen in je lijf en in eten te herstellen. En ik zou je er maar wat graag in willen begeleiden. Want dit is ook voor jou weggelegd. Of je nu dik bent of dun, en hoe het er ook voor staat nu met eten en je lijf.

Is een volgende lijnpoging niet wat jij nodig hebt?

Maar voel je dat je je relatie met eten wilt verbeteren? Begin dan eens bij de gratis online training Stop met lijnen en eetbuien, start met leven. Je kunt ook eerst verder verdiepen met deze artikelen:

Hoe ziet een normale relatie met eten eruit?

Van eetbuien naar ontspannen eten. Hoe verloopt dat proces?

Want ook voor jou is het mogelijk om het vertrouwen in je lichaam en je eetkeuzes terug te winnen. En weer ontspannen met eten om te gaan, zodat eten en je gewicht naar de achtergrond verplaatsen in je leven en jij je weer kunt richten op de dingen die er echt toe doen voor jou.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.