Open brief aan Libelle: 43 slimme slank tips. Daar gaan we weer!

Foto-header-verkleint-2
Gratis online training.
Stop met lijnen en eetbuien,
start met leven!

Zet de eerste stap in het doorbreken van je eetbuien.

Open brief aan Libelle: 43 slimme slank tips.
Daar gaan we weer!

 

Beste Libelle-redactie,

Vanmorgen vroeg krijg ik een berichtje van mijn moeder. ‘Er staat een artikel in de Libelle. Het heet ‘Eerste Hulp Bij Vakantiekilo’s’. Misschien een idee om te reageren?”

Ik klik op de link en begin te lezen. Meteen zakt de moed me in de schoenen. De boodschap is duidelijk en de titel geeft wat het belooft: 43 tips om op vakantie te letten op wat je eet om geen kilo aan te komen. Oftewel: Wees je op vakantie vooral heel bewust van je gewicht en van wat je eet.

Daar gaan we weer!

 

Jullie nummer staat vol met verhalen van inspirerende en krachtige vrouwen. Van Janet die een stichting opricht waarin Nederlanders iets kunnen betekenen voor Syrische vluchtelingen, tot Justine die vertelt hoe ze na een gewelddadige overval in haar huis nu zonder angst in hetzelfde huis woont. Dát is inspirerend!

Of het Janet of Justine of welke andere vrouw dan ook gelukt is de vakantiekilo’s eraf te houden is toch helemaal niet interessant?

 

Waarom moeten we op vakantie bezig zijn met ons gewicht en met wat we wel en niet mogen eten? We mogen op vakantie wel genieten, maar niet van eten blijkbaar. Want o wee als we een kilo aankomen.

Stel je voor dat een lezeres -die jullie blad natuurlijk meeneemt op vakantie- zichzelf net heeft getrakteerd op een magnum of een glas wijn en vervolgens leest dat een vakantie geen ‘vreetfestijn’ hoeft te worden. En dat ze beter waterijs dan roomijs kan eten. Daar zit ze dan met haar magnum. Op vakantie. Met een schuldgevoel. Want ze realiseert zich door het artikel dat ze toch echt ‘fout’ bezig is.

Wordt het niet eens tijd dat we daar anders naar gaan kijken?

 

Want zeg nou zelf: eigenlijk doet iemands gewicht er niet toe. Wat ik weeg voor, tijdens en na mijn vakantie is niet belangrijk.

Wat – in het kader van vakantie – veel interessanter is, zijn artikelen met vragen als: Wat heb je allemaal bereikt waar je nu van aan het bijkomen bent? Welke boeken lees je als je op het strand ligt? Is de wijn lekker? Wat voor gesprekken heb je met je partner of kinderen? Wat zijn je plannen na de vakantie?

Dit past toch ook veel beter bij de artikelen over Janet en Justine?

 

Buiten het feit dat het artikel over de vakantiekilos vooral een schuldgevoel aanpraat, bewijst ook de wetenschap dat de tips die jullie geven niet werken. Want wisten jullie dat…

… In 90-95% van de gevallen lijnen en diëten met als doel je lichaamsgewicht te beïnvloeden NIET werkt op de lange termijn? (1)

… Lijnen en diëten de kans op eetbuien en emotie-eten sterk vergroot? (1, 2)

… Hoe meer en vaker je aan de lijn of op dieet bent, hoe groter de kans is op overgewicht? (1, 3)

Persoonlijk vind ik dat de aandacht die er is voor het vrouwelijk lichaam en ons gewicht geen recht doet aan wie we zijn, hoe we in het leven staan en aan de bijdragen die we leveren aan onze maatschappij, in wat voor vorm dan ook. We horen en lezen gewoon te vaak dat ons lichaam en uiterlijk er heel erg toe doet.

Zou het niet geweldig zijn als jullie blad het eerste binnen de mainstream media is dat vrouwen vertelt om zich NIET te laten belemmeren door ontevredenheid over hun lijf?

 

Maar vrouwen aanmoedigt en inspireert om voluit te leven? Zonder zich te klein te houden of gek te laten maken door een cijfer op de weegschaal?

Laten we de thema’s eten, gewicht en lichaam eens van een andere invalshoek bekijken.
Laat zien dat léven belangrijker is dan lijnen. Ik doe heel graag een paar suggesties:

      20 dingen die de weegschaal je NIET vertelt
      10 tips om de schaamte voor je lijf te overwinnen en wel naar het strand te gaan met je kids
      Ieder lichaam is een goed lichaam: zo zien echte lijven eruit
      5 manieren om eetbuien te voorkomen
      Stop de strijd met eten en start met leven
      Hoe onzekerheid over je lichaam je afhoudt van wat er echt toe doet

Dat lijkt me zo verfrissend!

Bronnen
1 Linda Bacon, PhD (2008). Health At Every Size. The surprising thruth about your weight. BenBella Books, INC. Dallas.

2 Field, A,E. et al (2003). Relation Between Dieting and Weight Change Among Preadolescents and Adolescents. Pediatrics,112:900-906. Verkregen via: http://pediatrics.aappublications.org/content/112/4/900.long
3 Pietiläinen, K.H. et al. (2011). Does dieting make you fat? A twin study. International Journal of Obesity, 36 (3), 456-64.

2 Reactie's
 • Christel
  Geplaatst op 19:07h, 27 juli

  Wat een prachtige reactie! Waardevol en met meer inhoud dan welke afslanktip dan ook. Geniet van wat jou gelukkig maakt!

  • Danielle Heemskerk
   Geplaatst op 10:25h, 02 augustus

   Dank je wel Christel! Genieten van wat je gelukkig maakt, dat is mooi gezegd!