Niet meer op dieet, maar toch nog eetbuien. Hoe kan dat?

header2

Gratis online training.
Stop met lijnen en eetbuien,
start met leven!

Zet de eerste stap in het doorbreken van je eetbuien.

Niet meer op dieet, maar toch nog eetbuien. Hoe kan dat?

 

Je bent al een tijd niet meer op dieet of aan de lijn. In plaats daarvan ga je voor een gezonde leefstijl. Toch heb je nog steeds eetbuien en ben je veel met eten bezig. Hoe kan dat?

Je bent niet de enige. Veel vrouwen die ik spreek ervaren hetzelfde. Ze weten dat diëten op de lange termijn niet werkt. Ze voelen zich beter sinds ze niet meer voortdurend op zoek zijn naar de volgende afslankmethode, maar gewoon gezond proberen te eten.

Toch zitten ze met hun handen in het haar, want er lijkt weinig veranderd. Ze hebben nog steeds eetbuien, ze worden nog steeds in beslag genomen door eten en hun gewicht. Wat is hier aan de hand?

Dit is het probleem

Als ik doorvraag wat deze vrouwen precies bedoelen met ‘gezonde leefstijl’, dan hoor ik vaak zoiets als:

– Ik eet geen koolhydraten meer
– Ik eet maximaal 3x per dag, met maximaal 3 gezonde tussendoortjes
– Ik eet alleen nog maar vers, natuurlijk, biologisch en seizoensgebonden producten
– Chips en snoep mag ik alleen ik het weekend of bij uitzondering

Hoezo is dit een probleem, hoor ik je denken? Dit zijn toch gezonde gewoontes?

 

Het probleem is dat een gezonde leefstijl voor mensen met een geschiedenis van lijnen, diëten en eetbuien, vaak hetzelfde betekent als een dieet. Maar dan gestoken in een ander jasje.

Ja, ieder punt op zichzelf kan een gezonde gewoonte zijn. Er is in principe niets mis met gezond willen eten. Als het goed voelt, als het bij je past, als je er energie van krijgt, je er happy bij voelt en er ontspannen mee om kunt gaan, zonder eetbuien en zonder dat het je gedachten beheerst? Prima.

Gezond is het nieuwe slank

 

Deze gewoontes worden wel een probleem als het regels worden. Als je deze regels gaat moraliseren. Als het zwart/wit wordt. Oftewel: als je gaat geloven dat je gezond bent als je braaf je regels volgt en ongezond bent als je een keer afwijkt van je gezonde regime.

Als je stiekem gaat geloven dat je pas echt een goed mens bent als je gezond eet.

Deze gewoontes worden ook een probleem als je ze gaat gebruiken om een lichaam te krijgen dat meer voldoet aan onze schoonheidsnorm en wat daarin volgens onze maatschappij acceptabel is.

Als één van deze dingen voor jou het geval is, dan heeft het nastreven van een gezonde leefstijl jouw dieet vervangen.

 

Gezond is dan het nieuwe slank. Gezond is het nieuwe schoonheidsideaal. Gezond is de nieuwe voorwaarde om goed genoeg te zijn. En je hebt dezelfde schuld- en schaamtegevoelens als je je niet aan je gezonde gewoontes houdt – net als bij je vroegere diëten.

Dan is het dus helemaal niet zo gek dat je nog steeds eet- en snoepbuien hebt

 

Want we weten dat er twee dingen zijn die je vasthouden in de cyclus van lijnen en eetbuien.

Dat is (1) het opleggen van restricties en regels rondom eten en (2) ontevredenheid over je lichaam en je gewicht.

(Weet je nog niet hoe dat werkt? Leer het in deze gratis online training Stop met lijnen en eetbuien, start met leven).

Het zijn precies deze twee dingen die ook kunnen kleven aan je “gezonde leefstijl”. Als restricties en regels de overhand hebben en jij jezelf dingen onthoudt die je lekker vindt, waar je trek in hebt of waar je lichaam behoefte aan heeft, houden je eetbuien stand.

En als je dit doet met het doel om af te vallen, als dat de drijfveer is, blijf je vastzitten in de cyclus van lijnen en eetbuien. Want het maakt dat er schuldgevoel en schaamte komt kijken bij eten. Schuld, spijt en schaamte zijn de brandstof voor overeten.

De dieetindustrie is de ‘verander je leefstijl-industrie’ geworden

 

We worden gebombardeerd de boodschap dat een gezonde leefstijl belangrijk is. We lezen dit tegenwoordig misschien wel vaker dan de boodschap dat we moeten afvallen. De dieetindustrie is zijn strategie aan het veranderen. Slim van ze. Maar laat je niet misleiden.

Want de ‘verander je leefstijl’ boodschap is vaak gewoon de ‘val snel 10 kilo af’ boodschap, alleen dan in een ander jasje. Het hanteert dezelfde strategie, het heeft dezelfde uitkomst, het heeft alleen een ander masker.

De strategie is om je er ervan te overtuigen dat je nu ongezond bent, of niet gezond genoeg bent.

 

En dat je hun recepten, (kook)boeken, e-boeken en supplementen nodig hebt om wel gezond te worden. De uitkomst is dat je heen- en weer geslingerd wordt tussen “een gezonde leefstijl” (ik heb vandaag alleen maar “goed” gegeten!) en een “ongezonde leefstijl” (ik heb 2 koekjes gegeten, ik ben ongezond bezig!). De uitkomst is ook dat je de neiging hebt om te bingen zodra je iets ongezonds hebt gegeten, of jezelf te lang iets hebt ontzegd wat je lekker vindt.

Maar hoe kan ik dan wel voor gezondheid en gezond eten gaan?

 

Het lijkt bijna onmogelijk, als je dit zo leest. Maar er is echt hoop. Ik weet namelijk vrijwel zeker dat jij echt wel weet wat gezond eten is. Dat is het probleem helemaal niet. Het probleem is dat je niet meer durft te vertrouwen op jezelf, en dat je vastzit in wat ik de ‘dieetmentaliteit’ noem.

Je bekijkt eten als het ware door de bril van diëten, omdat je dat al zo lang gewend bent. Daardoor is iedere poging tot ‘gewoon gezond eten’ hetzelfde als een dieet.

Maar het is heel goed mogelijk om een nieuwe manier van kijken naar en denken over eten te ontwikkelen. Ontspannen omgaan met eten en je lichaam, zonder eetbuien, het kan echt! Maar een dieet is niet de weg ernaar toe. Je moet een andere bril gaan opzetten.

Dat is precies waar ik vrouwen in begeleid. Een ontspannen relatie met eten en je lichaam, zonder eetbuien.

 

Dat klinkt natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. En dat is het ook, als ik eerlijk met je ben. Maar je kunt het wel leren. Bovendien is het de moeite waard. Want er is toch zoveel meer in het leven dan piekeren over eten en je gewicht?

Wil je meer weten, of met me aan de slag? Kijk dan eens bij mijn aanbod.
Je kunt me ook altijd mailen, bellen of appen met je verhaal of met je vragen. Ik help graag.

danielle@bodypositive.nl
0651234653

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.