Lichaamsacceptatie: hoe begin je daarmee?

header2

Gratis online training.
Stop met lijnen en eetbuien,
start met leven!

Zet de eerste stap in het doorbreken van je eetbuien.

Lichaamsacceptatie: hoe begin je daar mee?

 

Iedere ochtend staat Loes voor de spiegel en baalt ze van wat ze ziet. Ze ziet te dikke benen. Te dikke knieën. Een te groot lijf waar nodig iets vanaf moet. Zo begint haar ochtend, iedere dag. Dus werk ik met haar aan lichaamsacceptatie, want dat ligt aan de basis van haar eetbuien. Maar hoe begin je daar mee? Kijk mee met het proces van Loes en wie weet laat je je door haar inspireren.

Loes is een vrouw die je wil leren kennen als je haar ontmoet. Ze is interessant en ze is slim. Ze is open, doordacht en ze zegt zinnige dingen. Ze heeft bovendien ècht goede humor. En ze heeft ook iets om haar heen dat niet zo goed in woorden te vatten valt. Iets wat ik alleen maar kan benoemen als ‘er sprankelt iets aan haar’.

Zelf ziet ze iets anders als ze in de spiegel kijkt. Ze ziet een lichaam dat teveel ruimte inneemt en waar van alles niet oké aan is. Waar delen aan gefikst moeten worden. Als ze voor de spiegel staat keurt zij zichzelf maar op één onderdeel: haar lijf.

Het woord lichaamsacceptatie roept bij Loes aanvankelijk een soort tweestrijd op. Het klinkt als een onmogelijke opgave: niet met dít lichaam!. Tegelijkertijd lijkt het haar een verademing. Om eens niet zo snoeihard te oordelen over haar lijf en dag in dag uit de druk te voelen om slanker te zijn. Of weken voorafgaand aan een vakantie al te piekeren over mogelijke strandmomenten.

Hoe kan Loes gaan zien wat ik zie als ik naar haar kijk?

 

Hoe begin je met anders naar jezelf kijken? Het klinkt vooral als iets dat voornamelijk in je eigen hoofd en perceptie moet veranderen. Dat klopt ook, maar er zijn wel concrete dingen die je kunt ondernemen om dit proces in gang te zetten. Lees mee met de acties die Loes onderneemt (en doe vooral mee!).

1. Loes zegt ‘NEE’ tegen het nauwe, slanke ideaalbeeld

In ons traject leert Loes over hoe je dagelijks – en vaak ongemerkt – geconfronteerd wordt met het slanke, vrouwelijke lichaamsideaal. Mainstream media zoals tijdschriften, films en reclame tonen ons veelal slanke vrouwen met een zandloperfiguur, gladde huid en lange benen en doen ons geloven dat deze lichamen de norm zijn. Alsof je pas met zo’n type lijf mooi, aantrekkelijk, gelukkig, gezond en succesvol kunt zijn.

Door zich hier bewust van te zijn gaat Loes langzaamaan zien dat dit eenzijdige en onrealistische ideaalbeeld verweven is met haar eigen blik op haar lichaam.

Ze gaat zich ertegen verzetten.

 

Ze heeft toch zeker zèlf niet gekozen voor deze norm?! Ze mag toch zeker zèlf wel bepalen wat schoonheid is?! En ze hoeft toch zeker niet haar hele leven te proberen haar lijf in een mal te kneden die helemaal niet past bij haar natuurlijke lichaamsvorm?

2. Loes zegt ‘JA’ tegen lichaamsdiversiteit

Loes gaat om zich heen kijken en zien dat in de realiteit, lichamen divers zijn. Lichamen komen in allerlei vormen en maten. Haar lichaam is onderdeel van deze diversiteit en mag er ook zijn. Er is niet één lichaam beter dan het andere. We kunnen schoonheid, geluk en gezondheid niet afmeten aan een lichaamsvorm of kledingmaat. En wat iemands waarde als mens is al helemaal niet.

Ze neemt zichzelf actief voor om de diversiteit aan lichamen om haar heen meer te zien en te waarderen. Zodat ze ook haar eigen lichaam met meer mildheid en waardering kan bekijken.

3. Loes doet zichzelf een belofte

Het begint haar in het dagelijkse leven op te vallen hoe vaak en hoe makkelijk iemands lichaam onderwerp van gesprek is. Hoe kritisch mensen elkaar op hun lichaam en uiterlijk beoordelen. “Goh, zij heeft ook een dikke kont gekregen, hè?” Ze heeft het zelf ook ervaren: jubelende complimenten als ze was afgevallen, blikken en opmerkingen als ze weer begon aan te komen.

Eerlijk is eerlijk: zelf keek ze ook vaak naar lichamen van andere vrouwen en had ze er een mening over. We kunnen soms best hard oordelen over anderen, om de aandacht van onszelf en onze eigen onzekerheden af te halen. Dat wil ze niet meer. Ze wil niet meer bijdragen en meedoen aan die oordelende cultuur.

Dus doet ze zichzelf een belofte. Ze schrijft de belofte op een kaart en ondertekent hem:

“Ik neem mij voor om mijn lichaam en uiterlijk – én dat van anderen – minder belangrijk te maken”. 

Van nu af aan doet ze niet meer mee aan gesprekken waarin iemand beoordeeld wordt op zijn of haar lijf. Ze neemt zichzelf voor om in die gevallen het gespreksonderwerp te veranderen, een compliment uit te spreken over de persoon over wie het gaat of zich te onttrekken aan het gesprek. En wie weet, op een moedig moment zegt ze er zelfs iets van.

4. Loes gooit haar dieetspullen weg

Een voorraadkast vol shakes en repen en planken vol afslankboeken vertellen haar dagelijks dat slank zijn de heilige graal is. Ze schreeuwen naar haar: Word slank en gelukkig! Ik beloof je dat het met mij wel gaat lukken! Je hebt het gewoon nog niet lang genoeg volgehouden! 

Het gaat allemaal in zakken en linea recta de afvalbak in.  Ze kiest ervoor om nú te leven, in plaats van te wachten tot ze haar ‘ideale’ lichaam heeft. En ze vraagt geen perfectie van zichzelf, hoewel dat soms nog moeilijk is. Want dit proces gaat met ups en downs en dat is normaal. Ons lichaam is nu eenmaal altijd aan verandering onderhevig en het schoonheidsideaal is nog overal om ons heen.

Ik heb zoveel bewondering voor Loes.


Want weet je wat Loes hiermee doet?
Buiten het feit dat ze zichzelf helpt om meer ontspannen met eten en haar lijf om te gaan?

Ze is andere opvattingen over schoonheid aan het uitdragen. Ze slingert acceptatie de wereld in. En daarmee draagt zij bij aan het langzaamaan veranderen van de opvattingen die heersen over wat mooi is. Ze draagt bij aan het verminderen van de overmatige aandacht voor het vrouwelijke lichaam en de druk om slank te zijn die ermee gepaard gaat voor zoveel vrouwen.

Want hoe krachtig is het als zij gaat uitdragen wat mainstream media niet doen:


Dat het oké is om een lichaam te hebben dat niet voldoet aan die absurde norm.
Dat je lijf geen graadmeter is voor je waarde als mens. Dat je ruimte in mag nemen in deze wereld met het lichaam dat je hebt. Dat je mag genieten van alles wat het leven te bieden heeft, gewoon met dit lichaam. Dat je lijf mooi is omdàt het een lijf is. En dat je tegelijkertijd zoveel meer bent dan dat.

Namelijk interessant. En slim. Grappig. Doordacht. En open. Met een sprankeltje.

Wil je meedoen met Loes en kun je wat hulp gebruiken? Begin bijvoorbeeld eens bij deze gratis online training, waarin je leert wat lichaamsacceptatie en eetbuien met elkaar te maken hebben.

Ik maak ook graag kennis met je en hoor graag je verhaal. Dat kun je altijd vrijblijvend bij me kwijt.

Mail me op danielle@bodypositive.nl. Je kunt me ook bellen of appen op 0651234653.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.