De keerzijde van een compliment

header2

Gratis online training.
Stop met lijnen en eetbuien,
start met leven!

Zet de eerste stap in het doorbreken van je eetbuien.

De keerzijde van een compliment

 

‘Wat zie je er goed uit nu je bent afgevallen!’ ‘Neem jij geen toetje? Wat sterk!’ ‘Je ziet er goed uit zeg!’ Wat goed dat je aan het lijnen bent.’ ‘Wat ben je slank!’ ‘Die broek kleedt echt goed af.’ ‘Jij hebt echt mooie ogen.’

Wat is de keerzijde van dit soort complimenten?

Er is iets opvallends aan de complimenten die we geven

 

Voor vrouwen is het uitwisselen van complimenten een soort ingebakken, cultureel ritueel geworden. We begroeten elkaar en zeggen iets aardigs over de ander. Dat gaat vaak gewoon automatisch. En hoewel het compliment op zichzelf goed bedoeld is en oprecht is (dat geloof ik echt), kan er toch een keerzijde zijn, waar we ons niet altijd bewust van zijn.

Als je een tijdje heel goed zou luisteren naar de complimenten die je om je heen hoort, dan gaat je namelijk iets opvallen. Meestal gaan ze over iemands uiterlijk of fysieke voorkomen. Het is makkelijk om een compliment te geven over het iemands uiterlijk. Op de een of andere manier zijn we ervan overtuigd dat het goed is om dit soort complimenten te geven. En ik geloof overigens ook dat er hele goede bedoelingen achter zitten.

Deze complimentjes hebben een keerzijde

 

Maar in alle gevallen hierboven wordt er steeds impliciet iets gezegd: je uiterlijk doet er toe. Het is belangrijk hoe je eruit ziet. Het legt de focus op ons fysieke voorkomen en niet op ons als waardevolle personen.

Complimenten over iemands lichaam, eetkeuzes of gewicht kunnen een keerzijde hebben. Je kunt, als je zo’n compliment krijgt, bijvoorbeeld:

  • De druk voelen om aan het compliment te (blijven) voldoen. Je wordt bijvoorbeeld bang om aan te komen.
  • Je dieetmentalitet in stand houden (lees hierover meer in het ebook 3 dingen die je vandaag al kunt doen om je comfortabel in je lichaam te voelen)
  • Je kunt teveel waarde gaan hechten aan het compliment en er je eigenwaarde aan gaan vastpinnen (als ik maar slank ben, dan vinden mensen me we goed/mooi/aardig genoeg)

Daarnaast zijn een groot aantal aspecten aan ons uiterlijk ook een gegeven dat we niet eens kunnen beïnvloeden. Hoe groot je ogen zijn, hoeveel sproeten je hebt, hoe lang je benen zijn, de maat van je borsten, de kwaliteit van je huid. Ik moet de eerste nog ontmoeten die mocht kiezen! En is het niet fijner om een compliment te ontvangen voor iets waar je zelf voor gekozen hebt, voor gewerkt hebt, of voor elkaar gekregen hebt?

Het kan je juist onzeker maken

 

Soms is een compliment dat je geeft, verkapte kritiek op jezelf. Bijvoorbeeld: Je zegt zuchtend tegen iemand anders: ‘Wat heb jij een mooi figuur’. In je hoofd zeg je (impliciet) tegen jezelf: ‘Ik heb géén mooi figuur’. Of: ‘Had ik maar zo’n mooi figuur als zij’.

Door zelf vooral anderen te prijzen om hun uiterlijk, doe je ook jezelf tekort.  Je houdt daarmee voor jezelf namelijk ook het idee in stand dat je uiterlijk er erg toe doet, en dat je (pas) een compliment waard bent als je aan een bepaald beeld, ideaal of bepaalde verwachting voldoet.

Zelf hoorde ik vroeger vaak het compliment dat ik mooi was. Tegelijkertijd was ik erg onzeker over mezelf. Ik werd bang ‘om niet meer mooi te zijn’ (en in mijn hoofd stond dat toen nog gelijk aan aankomen). Want, als mensen me vooral prezen om het feit ik mooi ben, waar waarderen mensen me dan nog om als ik dat niet meer ben?

Wat kun je dan doen? Want het is nou eenmaal fijn om een compliment te krijgen. En ook is het prettig om iemand een oprecht compliment te geven. Let om te beginnen de komende tijd eens op de complimenten die je om je heen hoort. Wees je bewust van de complimenten die je krijgt en waar deze over gaan. Sta ook stil bij wat het bij jou triggert. Voel je je er goed bij, of triggert het misschien toch onzekerheid, ondanks de bedoeling van degene die je complimenteert?

Probeer eens iets anders

 

Geef eens complimenten die vooral iets zeggen over iemand als geheel, over iemands waarde als mens. Let eens op de complimenten die je zelf geeft, of geneigd bent te geven. Gaat dat over een uiterlijk kenmerk van iemand? Bedenk dan wat de keerzijde van dat compliment kan zijn, en verander de focus van wat je wilde zeggen.

Is dit bijvoorbeeld niet fijn om te zeggen of te horen?

‘Ik vind jou heel inspirerend’
‘Ik zou je mijn pincode toevertrouwen’
‘Wat heb jij goede smaak’
‘Ik voel me op mijn gemak bij jou’
‘Je bent echt grappig’
‘Ik vind je heel energiek’
‘Jij bent echt goed in…..’

Succes! Enneh… wat geef jij mooie complimenten!

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.