Intuïtief eten betekent niet dat je nooit meer overeet

Foto-header-verkleint-2
Gratis online training.
Stop met lijnen en eetbuien,
start met leven!

Zet de eerste stap in het doorbreken van je eetbuien.

Intuïtief eten betekent niet dat je nooit meer overeet

 

Soms overeten hoort bij een ontspannen, normale relatie met eten

Ik dacht in het begin altijd dat als ik intuïtief zou eten, ik de ‘perfecte eter’ zou zijn. Dat ik alleen maar zou eten als ik honger heb en altijd zou stoppen met eten op precies “het juiste moment”. Dat ik dan altijd een handje ongezouten nootjes zou verkiezen boven een gezinsverpakking paprikachips.

Veel vrouwen die ik begeleid bij eetbuien en eetobsessie hebben dat beeld van intuïtief eten aanvankelijk ook.

Alsof je dan ineens die vrouw bent die we vaak op stockfoto’s en in afslankreclames zien. Je weet wel, die slanke en fitte vrouw (meestal in een maagdelijk wit shirt, want dat is zo lekker puur) die breed lachend in een bord sla prikt of zielsgelukkig naar een appel kijkt, alsof ze het winnende lot uit de loterij in handen heeft.

Alsof je dan altijd heel sereen met al je aandacht je maaltijd eet, tussen iedere hap je bestek neerlegt en 20x kauwt op ieder frietje.

Ik denk dat je al wel vermoedt dat dit een sprookje is.

Het is wel het beeld van een “gezonde” en “normale” eter dat we vaak voorgeschoteld krijgen

Maar het heeft weinig met de realiteit te maken, vind je ook niet?

Ikzelf ben in ieder geval nog nooit aan het lachen gemaakt door een appel en ben ik als intuïtief eter nog steeds in staat om een gezinszak chips leeg te eten. Ik voel me er alleen niet schuldig over. Sterker nog, ik geniet ervan als dat gewoon echt even is waar ik zin in heb en behoefte aan heb!

Als ik start met het coachen van vrouwen rondom eetobsessie, eetbuien en lichaamsbeeld, dan begin ik altijd met het schetsen van een realistisch plaatje van hoe een ontspannen, intuïtieve relatie met eten eruit ziet.

Ontspannen eten is niet rigide en gedicteerd door regels, maar flexibel en geen dag hetzelfde

Ontspannen eten betekent soms overeten en je vol en oncomfortabel voelen. Gewoon omdat iets heel erg lekker was, of omdat je aandacht er niet helemaal bij was tijdens het eten.

Soms betekent het te weinig eten en spijt hebben dat je niet meer op hebt.

Soms betekent het precies genoeg gegeten hebben en je comfortabel vol en voldaan voelen.

Ontspannen eten betekent ook dat je soms eet terwijl je eigenlijk geen honger hebt. Want je moet nu eenmaal naar je werk en je wilt voorkomen dat je knagende honger krijgt middenin die vergadering.

Het betekent ook dat je soms iets eet dat je niet super lekker vindt, omdat er nu eenmaal niets anders in huis is en je niet in de gelegenheid bent om iets anders te kopen, of omdat de rest van je gezin zo graag spaghetti wil eten die avond.

Ontspannen en intuïtief eten betekent dat je lijf soms vraagt om friet, chips, drop en pizza, en dan weer om gegrilde courgette, fruit of olijven.

Ontspannen en intuïtief eten betekent dat je erop vertrouwt dat je lichaam de balans zelf wel weer opzoekt.

Klinkt dit voor jou nog als een ver-van-je-bed-show?

Hebben eetbuien en eetobsessie op dit moment de overhand in jouw leven?

Kijk dan eens bij de gratis videoserie ‘Stop met lijnen, start met leven’ om een eerste stap te zetten om hier verandering in aan te brengen. Of neem een kijkje bij de cursus ‘Bouw een ontspannen relatie met eten’ als je eraan toe bent om eten en je gewicht in je leven naar de achtergrond te verplaatsen.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.