“Jij hebt makkelijk praten”

header2

Gratis online training.
Stop met lijnen en eetbuien,
start met leven!

Zet de eerste stap in het doorbreken van je eetbuien.

“Jij hebt makkelijk praten”

 

“Oh, gelukkig! Jij hebt ook gewoon heupen.”

 

Dat heeft een klant wel eens tegen mij gezegd in een kennismakingsgesprek. En dat vond ik helemaal niet erg. Niet in de eerste plaats omdat ik heupen in alle soorten en maten heel mooi vind (ik vind heupen fantastisch!). Maar vooral omdat ik weleens bang ben dat ik te ‘conventioneel slank ben’ om dit werk te doen. En dat vind ik best spannend om te bekennen.

 

Misschien volg je al een tijdje mijn blog, lees je veel waar je jezelf in herkent en denk je erover om mij eens te bellen of te mailen. Maar kijk je tegelijkertijd een beetje wantrouwend naar mijn foto’s met de gedachte:

“Jij hebt makkelijk praten.”

 

Dat snap ik, en dat geeft niet. Ik heb het vaker gehoord. Eerlijk gezegd zou ik ook zo mijn bedenkingen hebben als een relatief slank iemand hard roept dat het zo belangrijk is om een positief lichaamsbeeld te hebben en te stoppen met lijnen en diëten.

 

Volgens onze nauwe schoonheidsnorm ben ik “oké”: maat 38, blond haar, goede huid en witte tanden. Als ik maat 34 en geen cellulitis en striae had gehad, had ik helemaal de loterij gewonnen. 10 jaar geleden was dat ook zo: ik had maat 34 en ik zat nog strak in mijn jonge vel. Dus als ik aan iemand durfde te vertellen dat ik walgde van mijn lijf en altijd aan de lijn was, dan was de reactie meestal: ‘Jij? Jij ziet er toch hartstikke goed uit”?

 

In die tijd kreeg ik veel complimenten over mijn uiterlijk. Mensen hadden bewondering voor mijn figuur en voor mijn wilskracht om dagelijks te sporten en gezond te eten. Ik leefde voor die complimenten en dacht echt dat ik daar gelukkig van werd. Maar dat geluksgevoel was hol, oppervlakkig en tijdelijk. Ik werd steeds meer afhankelijk van bevestiging van anderen en ik werd bang om mijn – in mijn ogen – belangrijkste bezit kwijt te raken: mjin slanke lijf.

 

“Ze moesten eens weten”. Dat dacht ik als ik weer eens een feestje had afgezegd en thuis op de bank met de gordijnen dicht al etend naar Grey’s Anatomy keek.  Ik schaamde me rot als ik weer een eetbui had gehad. Ik vond mezelf een vreetzak die zichzelf niet kon bedwingen en ik voelde me een bedrieger. Naar de buitenwereld hield ik de schijn op van de slanke en gezonde meid die alles onder controle had. Maar niemand kon zien hoeveel ruimte eten en mijn gewicht in mijn hoofd en leven innam.

 

Daarom was ik toen ik op mijn slankst was ook het meest ongelukkig. Je kunt niet aan de buitenkant zien dat iemand worstelt met eten en haar lichaam. Dit is helaas een probleem dat voorkomt bij vrouwen in alle vormen en maten. Dus ook bij vrouwen waarvan de halve wereld denkt: ‘Als ik jouw figuur had, dan had ik het wel geweten’. Zo zijn er slanke vrouwen die worstelen met eten, dikke vrouwen die dat niet doen, en andersom.

 

Ik baal van de druk die er ligt op vrouwen om slank te zijn. Ik maak me daar boos over. Ik geloof echt dat dit het zelfvertrouwen ondermijnt van teveel vrouwen en dat het vrouwen in de ban houdt van schaamte, onzekerheid, gedoe met eten en hun gewicht.

 

Ik haat het dat er zoveel stigma ligt op dik zijn. Onze maatschappij is tolerant en bewonderend naar slanke lijven en onwijs afkeurend over dikke lijven. Dat haat ik, omdat ik heb ervaren –en bij mijn klanten zie- hoe de druk om slank te zijn leidt tot onvrede over hun lijf en een haat/liefde verhouding met eten en eetbuien. Bij vrouwen in alle vormen en maten (want dat zijn mijn klanten ook).

Daarom wil ik dit werk doen en geloof ik dat mijn gewicht er niet zo toe doet.

 

Je mag issues hebben met je lijf en eten als je slank of medium bent. Of als niemand dat begrijpt omdat iedereen vindt dat je niks te klagen hebt. Dat is legitiem, want het is een probleem als jij het als probleem ervaart.

 

Je mag ook issues hebben met je lijf en eten als je plus-size of dik bent. Wat we gemeen hebben is dat we allebei de strijd met eten en ons lijf kennen.  Waarin we verschillen is dat ik nooit veroordeeld, benadeeld of gediscrimineerd ben om mijn gewicht. Ik ken die ervaring niet. Maar ik weet dat jij dat wel meemaakt en daar heb ik oog, oor en aandacht voor in mijn programma’s.

 

Jouw en mijn gewicht doen er eigenlijk niet zo toe.  Sterker nog, ik vind je gewicht het minst interessant aan jou. Wat er toe doet is dat je er aan het einde van de achtbaan van het leven niet achter komt dat je veel te veel kostbare tijd en energie bent verloren aan lijnen, eetbuien en je niet thuis voelen in je lijf.

 

In beslag genomen worden door eten en je gewicht kost gewoon veel tijd en negatieve energie. Word je er gelukkiger van? Nee, integendeel. Word je er dunner van? Nee, integendeel. Je gaat er niet minder van eten, maar meer. Help het om je lichaam te haten? Nee. Als haat voor je lichaam motiverend zou werken, zouden jij en ik allang zo dun als Doutzen zijn.

 

Dus ja, ik heb ook heupen. Ik heb een lichaam, maar mijn lichaam definieert mij niet. Het is geen punt van zorg en schaamte meer. Net zoals eten geen obsessie en geen strijd meer is. En dat gun ik jou ook.

 

Wil je ook een eerste stap zetten naar een ontspannen en gezonde relatie met eten en je lijf? Kijk dan eens of mijn gratis online videoserie iets voor je is: Stop met lijnen en eetbuien, start met leven. 

1Reactie
  • Christel
    Geplaatst op 19:58h, 04 augustus

    Mooi hoe je dit beschrijft, het maakt je een nog mooier mens!