Durf te stoppen met diëten!

header2

Gratis online training.
Stop met lijnen en eetbuien,
start met leven!

Zet de eerste stap in het doorbreken van je eetbuien.

Durf te stoppen met diëten!

 

Wist je dat 90-95% van de diëten niet werkt? Integendeel zelfs. Het is juist het proces van lijnen en diëten op zichzelf dat jou in de ban van eten en je gewicht houdt. Check in dit artikel of jij in de dieetcyclus zit en leer hoe je durft te stoppen met lijnen.

Is dit herkenbaar?

 

Je bent ontevreden over je lichaam. Je baalt (of walgt) van wat je in de spiegel ziet. Je besluit om aan de lijn of op dieet te gaan. Even voel je je sterk, omdat je het volhoudt en lekkere dingen kunt laten staan. Tot je op het punt komt waarop je het niet meer volhoudt.

Je breekt je regels door iets te eten wat je eigenlijk niet mag van jezelf. Dat resulteert in een eet- of snoepbui en je eet meer dan je eigenlijk prettig vindt. Daarna voel je je schuldig, je schaamt je, je baalt van jezelf. Je hebt spijt van wat je hebt gegeten en wordt bang om aan te komen of nooit af te kunnen vallen. Je slaat jezelf om de oren: “Vetzak! Zo word je toch nooit slank!”.

Je bent ontevreden over je lichaam. Je baalt (of walgt) van wat je in de spiegel ziet.Je besluit om weer aan de lijn te gaan…

De eindeloze cyclus van lijnen, overeten, schuld en schaamte….

 

Ik ken ‘m maar al te goed. De frequentie waarin je deze eindeloze cyclus doorloopt kan verschillen: iedere maand, iedere week (“Maandag begin ik weer!”), iedere dag of zelfs meerdere keren per dag. Het doorbreken van deze cyclus is de eerste stap die ik met mijn klanten zet. Want dit is zó belangrijk als je vrede wilt sluiten met eten en je comfortabel in je lichaam wilt voelen.

Durf deze cyclus te doorbreken!

 

Als het bij jou werkt zoals het dat bij mij deed, dan kan ik me voorstellen dat stoppen met diëten nogal spannend kan zijn of behoorlijk wat weerstand bij je oproept. Hieronder lees je de meest voorkomende angsten die stoppen met lijnen vaak oproept (ik had ze ook), én een weerwoord tegen die angsten.

Angst
Als ik stop met lijnen, eetregels en diëten, kan ik niet stoppen met veel en ongezond eten

Realiteit
Juist je eetregels, het lijnen en het diëten zijn vaak de trigger voor overeten of eetbuien.

Het begin is moeilijk. Je bent gewend om te vertrouwen op de regels van een dieet, net als dat je gewend bent om jezelf restricties op te leggen. Dat loslaten geeft je misschien het gevoel dat je jezelf helemaal te buiten zal gaan. Dat is een normale reactie. Maar op het moment dat je lichaam leert dat je het niet meer zal ‘verhongeren’, hoeft het niet meer in de spaarstand en zal het hevige verlangen om te eten afnemen.

Angst
Ik weet niet hoe ik moet eten als ik niet lijn of mezelf geen restricties opleg

Realiteit
Als je lijnen en eetregels gaat loslaten en kunt vertrouwen op de signalen van honger en verzadiging van je lichaam, word jij de enige en echte expert als het gaat om jouw lichaam. Je gaat steeds beter weten wat jij en je lijf écht nodig hebben.

Je leert erop te vertrouwen dat als je jezelf geen enkele restricties oplegt, je lichaam zichzelf uitbalanceert. Het zal niet alleen maar trek hebben in friet, ijs en chips. Je lichaam zal gaan vragen om wat het nodig heeft. Dat voelt een beetje als leren zwemmen. Al dat water om je heen is beangstigend in het begin. Dat zal al het eten om je heen misschien ook zijn. Maar die fase heb je nodig om vertrouwen te winnen in je lijf.

Angst
Ik zal de controle verliezen

Realiteit
Als je intuïtief eet, is controle geen issue meer. Je bent namelijk niet meer afhankelijk van externe factoren. Er zijn geen regels meer om je aan te houden.  Je haalt daardoor de schuld en schaamte af van eten, waardoor er geen sprake meer is van wel of geen controle. Er is alleen maar: luisteren naar je lichaam, het geven wat je lijf en jij nodig hebben (zowel fysiek als emotioneel) en erop vertrouwen dat je lijf zich uitbalanceert.

Het tegenovergestelde van diëten: intuïtief eten

 

Intuïtief eten is een benadering die erop gericht is jou te leren om een gezonde relatie te krijgen met eten, je lichaam en je geest. Het klinkt misschien wat zweverig, maar het tegendeel is waar. Het doel van intuïtief eten is dat jij de expert wordt van jouw eigen lichaam. Je leert te luisteren naar de signalen van honger en verzadiging van je lijf en onderscheid te maken tussen fysieke en emotionele vormen van honger. Het is ook een proces van ‘vrede sluiten’ met eten en je niet meer zorgen maken over eten. Zodat je weet dat jouw gezondheid en je waarde als mens niet veranderen als je iets hebt gegeten wat je altijd hebt gelabeld als ‘fout’.

Geen reactie's

Geef een reactie