Dik, dun of medium: de lijncultuur heeft zijn uitwerking op vrijwel iedere vrouw

header2

Gratis online training.
Stop met lijnen en eetbuien,
start met leven!

Zet de eerste stap in het doorbreken van je eetbuien.

Dik, dun of medium: de lijncultuur heeft zijn uitwerking op vrijwel iedere vrouw

 

Veerle is dik. Ik ben medium. Wat we gemeen hebben is een verleden van gedoe met eten en onzekerheid over ons lijf. Het resultaat? We strijden tegenwoordig allebei tegen het heersende schoonheidsideaal en een globale cultuur van lijnen. En kiezen voor een positieve en realistische boodschap rond eten en gewicht.

Het is niet prettig om te horen, maar diep vanbinnen weten we het allemaal: de druk op vrouwen om slank te zijn is groot. Heel groot. En dat heeft niet alleen invloed op hoe we naar ons lichaam kijken en hoe we ermee omgaan. Maar ook op hoe we eten (of niet eten).

Om dat duidelijk te maken delen Veerle van Dik Gelukkig en ik onze eigen ervaringen. In deel 2 van dit videoblog: hoe de lijncultuur vrouwen in alle vormen en maten beïnvloedt.

Bekijk hier deel 1 van ons blog: Hoe het schoonheidsideaal vrouwen in allerlei vormen en maten beïnvloedt. 

Veerle Dik GelukkigDanielle Body Positive

 

 

 

 

 

 

 

Wat is een lijncultuur precies en waar zien we die?

 

Een cultuur van lijnen hangt samen met een schoonheidsideaal dat slank gelijkstelt aan geluk, gezondheid en succes. Lijnen en willen afvallen wordt in deze cultuur aangemoedigd, omdat we zo het ideale lichaam krijgen waarmee we mooi en gelukkig gaan worden. Slank zijn is het doel en diëten de manier om er te komen. Dat is in een lijncultuur de normaalste zaak van de wereld.

Misschien geloof je niet dat dit echt een invloed heeft op jou, maar het is toch interessant om eens bij jezelf te onderzoeken. Onze ervaring is namelijk dat die overtuiging er bij de meeste vrouwen best diep ingebakken zit, dikwijls onbewust. En dan wordt de dieetcultuur zichtbaar in grote en in kleine dingen.

We zien het bijvoorbeeld wanneer we elk jaar opnieuw het goede voornemen hebben om die kilo’s te verliezen. In het feit dat we ons schuldig voelen wanneer we twee in plaats van één stukje chocoladetaart eten. Of dat het ons niet meer opvalt dat ook in reclame voor afwasmiddel en tandpasta alleen maar slanke dames te zien zijn met een vlekkeloze huid en een perfect kapsel. En dat de vraag ‘Ben je afgevallen?’ bijna het grootste compliment is dat je kunt krijgen, terwijl aankomen wel het ergste lijkt dat ons kan overkomen.

Waarom is dit een probleem?

 

De boodschap die we krijgen is duidelijk: als je dik bent, moet je afvallen; als je dun bent, moet je op de juiste plaatsen wat bijkomen; en als je ertussenin zit, moet je de juiste rondingen hebben. De nadruk ligt altijd opnieuw op ons uiterlijk, ons lichaam, ons gewicht. En het is een strijd die wij, vrouwen, misschien wel nooit kunnen winnen. Of je nu dik, dun of medium bent.

Want de druk om slank te worden of te blijven kan een behoorlijke impact hebben op je leven. Het kan je in de ban houden van eten, je gewicht, je lichaam en het kan je zelfvertrouwen ondermijnen. In het ergste geval leidt het tot een eetstoornis.

Veerle en Danielle vertellen

 

Veerle en ik hebben de invloed van de lijncultuur allebei ervaren, ieder op onze eigen manier. In de video hieronder vertellen we wat de lijncultuur met onze relatie met eten heeft gedaan.

Veerle: “Eten had voor mij nooit een neutrale betekenis. Ofwel was het mijn vijand, of het was mijn vriend.”
Danielle: “Het begon met calorieën tellen. Totdat ik mijn strenge regime niet meer volhield en doorsloeg naar de andere kant.”

 

Hoe zit dat bij jou?

 

Het is de moeite waard om eens bij jezelf na te gaan welke invloed de cultuur van lijnen en diëten heeft op jou. Voel jij druk om af te vallen? Wat betekent dat voor hoe jij met eten omgaat? Ligt er druk op eten of kun je er ontspannen mee omgaan?

Wij zijn heel nieuwsgierig naar jouw ervaringen hiermee. Laat je het ons weten?

Veerle & Danielle

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.