Dik, dun of medium: het dunne ideaal heeft zijn uitwerking op vrijwel iedere vrouw

header2

Gratis online training.
Stop met lijnen en eetbuien,
start met leven!

Zet de eerste stap in het doorbreken van je eetbuien.

Dik, dun of medium: het dunne ideaal heeft zijn uitwerking op vrijwel iedere vrouw

 

Het is niet prettig om te horen, maar diep van binnen weten we het allemaal: de druk op vrouwen om slank te zijn is groot. Heel groot. En dat heeft invloed op hoe we naar ons lichaam kijken en hoe we ermee omgaan. Het maakt niet uit of je dik, dun of medium bent, iedereen kan er last van hebben.

Om dat duidelijk te maken delen Veerle van Dik Gelukkig en ik onze eigen ervaringen. In deel 1 van dit videoblog: hoe het schoonheidsideaal vrouwen in alle vormen en maten beïnvloedt.

Veerle Dik GelukkigDanielle Body Positive

 

 

 

 

 

 

 

Wat is het schoonheidsideaal nu precies en waar zien we het?

 

Een schoonheidsideaal is een verzameling uiterlijke kenmerken die door een maatschappij of cultuur als aantrekkelijk beschouwd wordt. Op dit moment betekent dit bij ons: slank (maar niet te slank), een duidelijke taille, ronde, strakke billen, volle borsten (niet te klein maar ook niet te groot), lange, gladgeschoren, benen, een blanke en egale huid, lang haar, een rij rechte witte tanden, geen rimpels, cellulitis of striae, volle lippen en een kleine, rechte neus.

Zo’n idee van hoe een mooi, vrouwelijk lichaam er hoort uit te zien ontstaat niet vanzelf. Het wordt beïnvloed door popcultuur, reclame en advertenties. En vervolgens versterkt door massamedia en influencers, zoals beroemdheden, magazines, films, tv, sociale media, vloggers en zo meer.

We krijgen dus overal hetzelfde beeld te zien van slanke en ogenschijnlijk perfecte vrouwelijke lichamen. Een eendimensionaal en nauw beeld van wat wordt beschouwd als ‘mooi’.

Herken jij dat ook? Dat je in vrijwel elke Hollywood-film, parfum- of deodorantreclame of magazine cover een slanke vrouw ziet?

Waarom is het een probleem?

 

Al deze beelden creëren een omgeving. Een omgeving waarin mooi zijn belangrijk is, maar we niet kunnen voldoen aan dat ideaalbeeld van schoonheid. En dat is ongezond. Want hoe kunnen we nu tevreden zijn met ons lichaam in een omgeving waarin we vooral slanke, perfecte en sterk geretoucheerde vrouwenlichamen zien?

Dat is lastig, vind je ook niet? Verschillende onderzoeksresultaten bevestigen dat ook. Het zien van voornamelijk slanke en gefotoshopte vrouwenlichamen heeft een negatief effect op het lichaamsbeeld van vrouwen in alle leeftijdscategorieën*.

In één onderzoek kreeg een grote groep vrouwen foto’s te zien van – voornamelijk gefotoshopte – vrouwen die aan dit ideaal voldeden. Meer dan 80% van de vrouwen voelde na het bekijken van deze foto’s schaamte voor en ontevredenheid over hun eigen lichaam. Gelukkig is er ook goed nieuws. Uit datzelfde onderzoek blijkt namelijk ook dat vrouwen die veel foto’s bekeken van vrouwenlichamen in allerlei vormen en maten, deze diversiteit meer gingen waarderen en zich minder slecht voelden over hun eigen lijf.

Veerle en Danielle vertellen

 

Ook Veerle en ik hebben de invloed van het schoonheidsideaal ervaren, ieder op onze eigen manier.

Veerle: “Ik voldeed in de verste verte niet aan het ideaalbeeld dat ik overal zag.
Ik was altijd dikker dan mijn klasgenoten en daarmee werd ik ook gepest.”
Danielle: “Ik liet me inspireren door de lichamen van beroemdheden in de glossy’s.
Maar op het moment dat ik op mijn dunst was, was ik ook het meest ongelukkig.”

 

In het videoblog hieronder vertellen wij wat het slanke, vrouwelijke ideaal met ons lichaamsbeeld heeft gedaan.

Hoe zit dat bij jou?

 

Het is de moeite waard om eens bij jezelf na te gaan welke invloed het slanke lichaamsideaal heeft op jou. Als je je hiervan bewust bent, heb je vaker een keuze: sta ik het toe dat ik me rot laat voelen door een onrealistisch, onhaalbaar en ‘nauw’ idee van schoonheid? Of wijs ik het af en kijk ik eens goed om me heen, waar ik lichamen in alle vormen en maten zie?

Wij zijn heel nieuwsgierig naar jouw ervaringen hiermee. Laat je het ons weten?

Veerle & Danielle

Volgende week lees je hier deel 2 van dit videoblog: hoe de lijncultuur een invloed heeft op vrouwen in alle vormen en maten.

Bron:
Boothroyd LG, Tovée MJ, Pollet TV (2012) Visual Diet versus Associative Learning as Mechanisms of Change in Body Size Preferences. PLoS ONE 7(11): e48691. doi:10.1371/journal.pone.0048691

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.