Ben ik tegen gewichtsverlies?

header2

Gratis online training.
Stop met lijnen en eetbuien,
start met leven!

Zet de eerste stap in het doorbreken van je eetbuien.

Ben ik tegen gewichtsverlies?

 

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: Nee. Ik ben niet tegen gewichtsverlies. En het is bij mij niet verboden om af te vallen. Maar…

Het is nooit het doel.

 

Om duidelijk te maken waarom, wil ik je eerst wat vragen.

Hoe lang is gewicht verliezen al het doel voor jou, en wat heeft het je tot nu toe opgeleverd?

Ben je structureel gewicht verloren?

Heb je een ontspannen relatie met eten?
Voel je je in balans, energiek en lekker in je vel?

Of sta je dagelijks op met de gedachte: vandaag echt minder eten!
Maar ga je naar bed met een overvolle maag en schuldgevoel?
Denk je vrijwel de hele dag aan eten?
Heb je (stiekeme) eetbuien?

Heb je stress over wat de weegschaal vandaag gaat aangeven?
Gaat je gewicht als een jojo op en neer?
Voel je je machteloos rondom eten?
Zeg je leuke dingen af omdat je je onzeker voelt over je lijf?

Oftewel: helpt je doel om af te vallen jou om goed voor jezelf te zorgen en lekker in je vel te zitten?

 

Of legt het zoveel druk op eten en je gewicht dat alles wat je doet in je leven overschaduwd wordt door zorgen over koolhydraten, calorieën, kilo’s en kledingmaten?

Oef. Pittige vragen misschien. En het vraagt best wel heel veel moed om hier eerlijke antwoorden op te geven. Moest je even slikken?

Het is aan iedereen voor zichzelf om te kiezen voor doelbewust proberen af te vallen of niet. Ik geloof namelijk dat iedereen volledige zeggenschap heeft over zijn of haar lichaam. Dat geldt ook voor jou.

Maar ik ben er ook van overtuigd dat je op een punt kunt aankomen waarop het doel om gewicht te verliezen veel meer kwaad dan goed voor je doet. Het moment waarop je de vragen hierboven vrijwel allemaal met ja beantwoordt.

Als dat zo is, dan is de kans groot dat je een chronisch lijner bent. En chronisch lijners hebben geen baat bij een afvaldoel.

Chronische lijners zijn al hun halve leven aan de lijn, op dieet of ‘op hun eten aan het letten’

 

Maar dat heeft nooit geleid tot structureel gewichtsverlies en ontspannen met eten omgaan. Dat is niet hun schuld. Dat ligt aan het proces van lijnen op zichzelf.

Ik was ook een chronische lijner. En ik keek met open mond en jaloezie naar van die mensen (voornamelijk mannen) die gewoon konden zeggen: Goh, mijn broek zit wat strakker, er moet wat vanaf. Die vervolgens een paar weken wat minder snoepen, wat meer sporten en hup, 4 kilo eraf. Einde verhaal.

Zo werkt het gewoonweg niet meer bij mensen die vrijwel altijd aan de lijn zijn of willen afvallen. Bij hen ligt er een grote emotionele lading op eten en gewicht. Iedere lijnpoging ondermijnt je zelfvertrouwen steeds een beetje meer. Ieder dieet verstoort je relatie met eten steeds een beetje erger. Om nog maar te zwijgen over je stofwisseling.

Het gevolg: je gewicht gaat je steeds meer bezighouden. Je raakt steeds meer in de ban van eten. En er hangt steeds meer vanaf.

 

Want weet je wat er tegelijkertijd ook gebeurt? Die stip aan de horizon, dat toekomstbeeld waar je zo aan vast houdt – 10 kilo kwijt zijn, in maat 38 passen – daar ga je steeds meer waarde aan toekennen.

Dat beeld van je ideale lijf gaat synoniem staan voor een leven zonder zorgen over eten en je lijf. Voor gelukkig zijn, voor je vrij voelen van de druk van eten en je gewicht. Maar dat ga je niet meer bereiken door af te vallen. Het veroorzaakt juist je gedoe met eten.

Je kunt zomaar op dat punt komen dat je merkt dat afvallen teveel ten koste gaat van wat er voor jou echt toe doet in het leven. Dat je leven eigenlijk een beetje on hold staat. Alsof het pas echt weer gaat beginnen als je dat eeuwige doel hebt bereikt: afvallen.

Als dat zo is, dan zal ik altijd tegen je zeggen: het is tijd om je afvaldoel los te laten.

 

Het dient je niet. Het doet niets goeds meer voor je. Niet voor je lichamelijke gezondheid, maar ook niet voor je emotionele gezondheid. En het helpt je al helemaal niet meer om af te vallen.

Dan is het tijd om je energie, je tijd en je moeite te gaan steken in iets anders. In nu gelukkig zijn. In nu ontspannen en met plezier kunnen eten. In nu van het leven genieten, los van wat je gewicht is.

Stel je voor dat je bij mij in begeleiding bent, en je eetgedrag gaat normaliseren. Het lukt je steeds beter om te eten als je honger hebt en te stoppen als je vol zit. Je geniet van eten, maar je bent er niet meer door in beslag genomen. Je gaat je eetbuien loslaten. Dan kán het zijn dat je gaat afvallen. Het kan ook zijn dat je niet gaat afvallen.

Als het natuurlijke gevolg is dat je gewicht gaat verliezen, dan ben ik daar niet op tegen. Maar ik ga je ook niet helpen om nog méér af te vallen. Ik ga je wèl helpen bij het voorkomen van terugvallen in je eetobsessie (want dat is wat onbedoeld afvallen opnieuw kan triggeren). Ik ga samen met jou ervoor zorgen dat je relatie met eten rustig, fijn en ontspannen blijft. Dat de weegschaal niet opnieuw iedere dag tevoorschijn komt. Anders ben je razendsnel weer terug bij af.

Dus nee, ik ben niet tegen gewichtsverlies en afvallen is niet verboden

 

Maar ik help je wel om dat doel los te laten als het ten koste gaat van jou, jouw geluk en je lichamelijke en emotionele gezondheid.

Als jij nou ook in die tweestrijd zit, dat je steeds maar weer wilt afvallen, maar tegelijkertijd merkt dat het eigenlijk niet goed meer voor je is, laat het me dan weten. Ik hoor graag wat er precies speelt bij jou – we zijn tenslotte allemaal verschillend.

Mail me gerust je verhaal, bel me, of stuur een appje. Ik reageer altijd.

Mail: danielle@bodypositive.nl
Telefoonnummer: 0651234653

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.