Als je stiekem baalt van mooi weer

Foto-header-verkleint-2
Gratis online training.
Stop met lijnen en eetbuien,
start met leven!

Zet de eerste stap in het doorbreken van je eetbuien.

Als je stiekem baalt van mooi weer

 

Als je baalt van je lijf (misschien is dat zelfs zacht uitgedrukt), kan het vooruitzicht op het zonnige voorjaarsweer je nogal bezig houden. Misschien herken je dat dubbele gevoel wel: aan de ene kant voelt het goed dat het weer wat warmer wordt en kun je er blij van worden, aan de andere kant voel je je onrustig en maak je je zorgen over je gewicht.

Want mooi weer betekent ook blote armen, blote benen en mogelijk strandbezoek. Je vindt misschien dat je moet afvallen voordat het zo ver is. Het schrikt je af dat je weer kleding wilt dragen waarin je blote armen of benen te zien zijn. Je schaamt je bij voorbaat al en overweegt om (voor de zoveelste keer?) op dieet te gaan. Wat vind ik dat jammer, maar wat begrijp ik je goed! Ik was daar ook.

Hoe komt het toch dat je zoveel met je lijf en met eten bezig kunt zijn?

 

Dat is te verklaren door meerdere dingen; in dit artikel geef ik 3 redenen en een advies over hoe je daarmee om kunt gaan.

Reden #1: Het zit in onze schoonheidscultuur

 

In onze Westerse cultuur heerst er een bepaald beeld van wat een ‘ideaal’ of ‘perfect’ lichaam is. Het huidige Westerse schoonheidsideaal sijpelt door in heel veel boodschappen en vrouwenlichamen die we zien in de media: tijdschriften, films, televisieseries, Facebookposts, Instagram, advertenties, reclames. Veel van deze beelden hebben één ding gemeen: ze laten een eendimensionaal en nauw beeld zien van wat wordt beschouwd als ‘mooi’.

Ongemerkt vindt dit nauwe beeld van schoonheid zich een weg in jouw hoofd. Al is het alleen maar omdat je het zo vaak ziet. En ga je misschien de boodschap geloven dat je pas echt mooi/gelukkig/succesvol/aantrekkelijk bent als je aan dat ideaalbeeld voldoet. Je hangt er je eigenwaarde aan op. Zo wordt het cijfer op de weegschaal heel belangrijk.

Reden #2: Het zit in onze dieetcultuur

 

De term dieetcultuur verwijst naar een samenleving waarin afvallen wordt aangemoedigd onder het mom van ‘dan ben je gelukkiger, mooier en gezonder’. Deze dieetcultuur wordt gedreven door een industrie die veel verdient aan ons gebrek aan zelfvertrouwen als het op ons lichaam aankomt. Het is een industrie van multi-miljarden die erbij gebaat is dat we niet oké zijn met hoe ons lichaam nu is, in de hoop dat we hun producten kopen om onze lichamen te ‘fiksen’.

Mede daarom word je in deze tijd van het jaar overstelpt met Ben-jij-al-bikini-klaar en Bereik-in-10 weken-je-ideale-beach-body berichten.

Reden #3: Je relatie met je lijf bepaalt je relatie met eten

 

Het is heel moeilijk om lekker normaal met eten om te gaan als je niet tevreden bent met je lichaam. Er komt een behoorlijke druk te liggen op de manier waarop je eet, wanneer je je eigenwaarde aan je gewicht hebt opgehangen. En als eten een ‘ding’ is, is de kans groot dat je allerlei eetregels hebt opgesteld voor jezelf. Zodra je een regel ‘breekt’, is het hek van de dam en heb je een eetbui (‘wat kan mij het ook schelen, morgen weer een dag’).

Het ergste van dit alles is dat ik vermoed dat je denkt dat het jouw schuld is dat je het diëten niet volhoudt. Dat je zwak of ongedisciplineerd bent. Dat is niet zo (hoewel de dieetindustrie dat je graag doet geloven)! Het is het proces van lijnen en diëten op zichzelf dat jou in de ban houdt van eten en je gewicht.

Laat dat even goed op je inwerken: het is het proces van lijnen en diëten op zichzelf dat maakt dat je in beslag wordt genomen door eten en je lijf.

 

Wat kun je hieraan doen?

 

Waar het mee begint is dat je herkent waar je onvrede over je lijf door wordt beïnvloed. Door er actief voor te kiezen om het oneens te zijn met het heersende schoonheidsideaal. Door er actief voor te kiezen om de dieetcultuur te verwerpen. En door uit te gaan van lichaamsdiversiteit. Want lichamen komen in allerlei vormen en maten. Dik en dun, kort en lang, met en zonder cellulitis.

Dat vraagt wat ik noem ‘mediaweerbaarheid’; kritisch zijn op wat je leest en ziet en het herkennen als er een nauw beeld van schoonheid wordt gepresenteerd. Als je bijvoorbeeld merkt dat je iets leest of ziet waardoor schaamte of onzekerheid over je lijf getriggerd wordt (of je krijgt de neiging om te gaan lijnen), stel jezelf dan de volgende vragen:

  • Waar kijk ik naar?
  • Hoe wordt het vrouwelijk lichaam hierin gepresenteerd?
  • Welke gedachte en welk gevoel triggert dit bij mij?
  • Doet dat wat ik zie recht aan lichaamsdiversiteit?
  • Doet het recht aan hoe ik en de gemiddelde mens in mijn omgeving eruit ziet?
  • Wordt mij iets verkocht en zo ja, door wie of wat?

Als je je hiervan bewust bent, heb je vaker een keuze: sta ik het toe dat ik me rot laat voelen door een onrealistisch, onhaalbaar, en ‘nauw’ idee van schoonheid? Of wijs ik het af en kijk ik eens goed om me heen, waar ik lichamen in alle vormen en maten zie?

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.