Als je het niet meer kan opbrengen om te lijnen

Foto-header-verkleint-2
Gratis online training.
Stop met lijnen en eetbuien,
start met leven!

Zet de eerste stap in het doorbreken van je eetbuien.

Als je het niet meer kan opbrengen om te lijnen

Soms kom je ze overal tegen: reclames voor afvalproducten en tips voor gewichtsverlies. Na oud en nieuw (want die kerstkilo’s moeten eraf), voor de zomer (want je moet natuurlijk wel beach-body-ready zijn), na de zomer (want – zucht – de vakantiekilo’s!) en in aanloop van de feestdagen (want je wilt toch in die nieuwe jurk op het kerstdiner verschijnen!?).

“Word slank en gelukkig in 3 weken met deze afslankpillen”
“Eet van kleinere borden en niet voor de TV”
“Verlies snel buikvet met deze 5 tips”
“Poets je tanden als je een eetbui voelt aankomen”

Doe mij maar een puntzak friet

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik word er altijd nogal moe van, van die terugkerende adviezen. Ik word er ook een beetje rebels van. Ik krijg zin om een puntzak friet met extra mayo te halen en mezelf voor de TV te installeren met mijn favoriete serie.

Hoe zit dat bij jou? Neem jij je meerdere malen in het jaar voor dat je nu echt gaat stoppen met eetbuien en die kilo’s gaat verliezen? Zoek je regelmatig naar nieuwe manieren om af te vallen? Of begin jij ook last te krijgen van wat ik noem lijnvermoeidheid?

Je wilt afvallen, maar kan het niet meer opbrengen om te lijnen

Misschien begint het bij jou ook een beetje te knagen en vraag je je serieus af of een nieuwe lijnpoging voor jou wel verstandig is. Omdat je dat al zo vaak hebt geprobeerd. Maar het enige dat het lijkt op te leveren is dat je meer met eten en je gewicht bezig bent dan je lief is – en bovendien nog steeds eetbuien hebt.

Dan ben je op een punt gekomen dat ik ook heb bereikt, een aantal jaren geleden. Je wilt niets liever dan afvallen, maar tegelijkertijd kun je het bijna niet meer opbrengen om wéér aan de lijn te gaan.

Wéér de hele tijd denken aan wat je wel en niet mag eten, wanneer je weer mag eten en of je niet teveel hebt gegeten. Wéér die angst dat ieder eetmoment kan omslaan in een eetbui. Het kan voelen als een onmogelijk dilemma.

Lijnen lost je eetbuien niet op. Integendeel

Als je eetbuien hebt en rondjes draait in een terugkerende cyclus van lijnen en overeten, dan is een nieuwe lijnpoging niet de oplossing. Dat gooit alleen maar meer olie op het vuur. Want doelgericht willen afvallen legt druk en spanning op eten en het houdt je eetbuien in stand. Ik vermoed dat jij dat zelf ook ervaart inmiddels.

Maar ik snap het zó goed, dat je het toch keer op keer weer probeert! Want je hebt een beeld in je hoofd van hoe je lichaam eruit zou kunnen of moeten zien. Zoals 10 jaar geleden bijvoorbeeld, of voordat je een kind kreeg. Maar wat heeft die wens je opgeleverd?

Wat als je iets compleet anders zou proberen?

Als je eens voor een radicaal andere aanpak zou kiezen dan opnieuw aan de lijn gaan? Hoe zou het bijvoorbeeld voor je zijn om in plaats daarvan:

⇒  Te begrijpen hoe het komt dat je eetbuien hebt
⇒  Je eetbuien te doorbreken – van dag tot dag en op de lange termijn
⇒  Opnieuw vertrouwen in jezelf te krijgen als het om eten en eetkeuzes gaat
⇒  Ontspannen en normaal met eten om te gaan, zonder dat dat betekent dat je alles eet wat los en vast zit

Kun je het je voorstellen? Dat je vergeet dat er een zak drop in de keukenla ligt, omdat je géén logboek in je hoofd bijhoudt van wat er allemaal voor lekkers in huis is? Dat niet ieder eetmoment de potentie heeft om te slaan in een eetbui?

Hoe fijn zou het zijn als je simpelweg niet zoveel nadenkt over eten?

Wat je daar voor nodig hebt, is een aanpak waarin je gewicht geen enkele rol speelt, zodat je de ruimte krijgt om alle druk en spanning van eten af te halen en een normale relatie met eten te ontwikkelen. Zonder eetobsessie en eetbuien. Ik noem het een gewichtsneutrale aanpak.

Want pas zonder de belofte, de druk, de hoop of de verwachting van gewichtsverlies, kun je een ontspannen relatie met eten opbouwen. Je lichaam zoekt vervolgens zelf wel uit welk gewicht daarbij hoort voor jou. Klinkt logisch toch?

Als dit resoneert met jou, of als je nieuwsgierig bent naar deze aanpak, dan nodig ik je graag uit om te kijken bij mijn online cursus ‘Bouw een ontspannen relatie met eten’. Een cursus waarin je stap voor stap het lijnen en je eetbuien loslaat en een normale, ontspannen relatie met eten ontwikkelt.

Op een lijnvrij leven!

Ik wens jou een dieetvrij leven toe, waarin eten en je lijf naar de achtergrond verplaatsen, en jij die dingen op de voorgrond gaat zetten die er veel meer toe doen voor jou.

2 Reactie's
  • Malissa bron
    Geplaatst op 08:43h, 04 april

    Ik neem graag deel aan deze online cursus
    Wat zijn de kosten die daaraan verbonden zijn?