Als ik mijn ideale figuur heb, dan…

header2

Gratis online training.
Stop met lijnen en eetbuien,
start met leven!

Zet de eerste stap in het doorbreken van je eetbuien.

Als ik mijn ideale figuur heb, dan…

 

Ik vertelde mezelf altijd veel ‘als-ik-mijn-ideale-figuur-heb-dan’ verhalen. Ken je dat?

  • Als ik mijn ideale figuur heb, dan ga ik op die strandvakantie
  • Als ik mijn ideale figuur heb, dan ben ik spontaner en socialer
  • Als ik mijn ideale figuur heb, dan ga ik nooit meer op dieet
  • Als ik mijn ideale figuur heb, dan heb ik meer zelfvertrouwen


Aan de ene kant voelde het wel goed om dit soort dingen te denken.
Het hield een soort belofte in. De belofte van een fantastisch leven dat me te wachten stond zodra ik dat “ideale” figuur zou hebben.

Ik zou van alles ‘zijn’ wat ik nu niet was

 

Ik zou super sociaal, energiek en ondernemend zijn. Kleding zou me fantastisch staan. Mensen zouden me leuk en spontaan vinden. Ik zou vaker de deur uitgaan. Vol zelfvertrouwen in bikini op het strand liggen. Kortom: Ik zou me altijd lekker in mijn vel voelen en middenin het leven staan.

Maar het grootste gedeelte van de tijd voelde het gewoon rot om zo te denken. Zoveel leuke dingen die ik niet heb gedaan, heb afgezegd of uitgesteld omdat ik niet tevreden was met mijn lijf op dat moment. En niet te vergeten alle energie die uitgaat naar piekeren over je lichaam, je druk maken over wat je wel en niet mag eten, wannéér je wel en niet mag eten.

Er blijft gewoon weinig ruimte over in je hoofd voor leukere dingen

 

Heb jij ook ‘als-ik-mijn-ideale-figuur-heb-dan’ verhalen? Waarmee heb jij deze zinnen hierboven aangevuld? Ik wil je graag een manier laten zien waarop je daarmee om kunt gaan. Zodat je dat kunt inzetten op het moment dat je jezelf weer een ‘verhaal’ aan het vertellen bent.

Ik vind namelijk dat je moet oppassen voor het idee dat je pas echt gelukkig bent als je je “ideale” figuur hebt bereikt. Waarom? Het zet je leven ‘on-hold’. Want de kans is groot dat je geneigd bent om dingen te laten die je eigenlijk wel zou willen doen.

Je leeft als het ware ‘onder voorwaarden’

 

Bijvoorbeeld als je (stiekem) denkt: eerst mijn ideale figuur bereiken, dán kan ik…
Daten. Op vakantie. Die reis maken. Een bikini kopen. Kleding dragen die ik mooi vind. Dansen. Solliciteren op die baan. Op yogales. Meer ondernemend zijn. Zwemmen met mijn kinderen. …. (vul maar in met wat past voor jou).

Vaak zitten in deze voorwaarden problemen of wensen besloten. Blijkbaar denk je dat het komen tot je “ideale” gewicht een aantal problemen gaat oplossen (en wat begrijp ik dat goed!). Bijvoorbeeld: ik wil ondernemender zijn. Ik wil lekker op het strand liggen, maar daar voel ik me niet comfortabel genoeg bij. Ik wil een andere baan. Ik heb zin om een sport te gaan doen die ik leuk vind.

Wat kan helpen is om die voorwaarden eens expliciet te maken. En dus eens echt onder ogen te zien wat jij allemaal uitstelt of niet doet. Want als je dat weet en durft te erkennen, dan heb je vervolgens een keuze: blijf ik dat doen, of ga ik er ook eens voor kiezen om iets wél te doen?

Deze oefening kan je helpen

 

Doorloop de volgende 3 stappen:

  1. Wat zijn jouw ‘voorwaarden’? Schrijf deze eens op door deze zin af te maken: Als ik mijn ideale figuur heb, dan…
  2. Stel jezelf dan de volgende vraag: Welke problemen of wensen schuilen hierachter? Wat wil je, of waar wil je vanaf?
  3. Denk dan eens na over welke stappen je NU kunt zetten om toch dat te doen wat je graag zou willen. Kies er bijvoorbeeld 2 uit de dingen die je hierboven hebt beschreven en beslis wat je NU zou kunnen doen om je voorwaarden te doorbreken. Begin zo klein of zo groot als voor jou prettig is.

Want je hoeft niet eerst af te vallen, slanker te zijn, of een “beter” figuur te hebben. Je doet jezelf hiermee tekort. Je zit als het ware op de tweede rij in je eigen leven. Bovendien zeg je hiermee impliciet tegen jezelf: je mag pas echt van het lezen genieten als je lichaam er beter/anders uitziet. En dat is zo zonde.

Je mag NU al de dingen doen waar jij gelukkig van wordt

 

Je lichaam is geen probleem dat eerst ‘gefikst’ moet worden. Lichamen komen in verschillende vormen en maten en ieder lichaam is een goed lichaam. Je lichaam is geen object dat aan bepaalde uiterlijke eisen moet voldoen om goed genoeg te zijn. Je lichaam is een instrument. Het brengt je op plekken, maakt het mogelijk om te leven en die dingen te doen die jij belangrijk vindt.
Ik wens je toe dat je de komende week 1 ding wél doet, dat je normaal gesproken eigenlijk niet zou doen omdat je eerst iets aan je lichaam wilt veranderen. Succes! En laat me gerust weten wat je hebt gedaan.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.