20 dingen die de weegschaal je NIET vertelt

Foto-header-verkleint-2
Gratis online training.
Stop met lijnen en eetbuien,
start met leven!

Zet de eerste stap in het doorbreken van je eetbuien.

20 dingen die de weegschaal je NIET vertelt

 

Oké. Daar gaan we weer. Adem in en uit. Het is vast goed, dit keer. Je staat op het punt om de weegschaal op te stappen. Je doet je ogen dicht, zet de stap, je wacht even, je zet je schrap en opent je ogen. Je bent nu misschien nog optimistisch, maar stiekem weet je dat het resultaat – de cijfers op het display – je dag gaat maken of breken.

Een lager getal dan de vorige keer maakt je blij, trots, of zelfs opgelucht. Je voelt je wat sterker. Maar een tegenvallend cijfer kan je stemming van het één op het ander moment doen omslaan. Je bent verdrietig, boos, of voelt je moedeloos.

Hoe vaak sta je op de weegschaal?

 

Als jij zo iemand  bent die regelmatig op de weegschaal staat, dan is dit misschien wel herkenbaar voor je. Sterker nog, als je een afvalprogramma, sportprogramma, Weight Watchers, of een ander dieet (of meer) hebt gevolgd, dan heb je vast en zeker regelmatig dit soort ‘erop-of-eronder’ momenten gehad (en altijd maar duimen voor ‘eronder’!).

Het cijfer vertelt je of je succesvol bent geweest de afgelopen dagen/weken/maanden…of hebt gefaald. Of je goed genoeg je best hebt gedaan…of niet. Of je tevreden mag zijn…of baalt. Of je trots mag zijn….of jezelf moet afstraffen.

Wat gaat er in je hoofd om op het moment dat je teleurgesteld bent in het gewicht dat het cijfer op de weegschaal aangeeft? Ik wil erom wedden dat je dingen denkt waarvan je er niet over zou peinzen om ze hardop uit te spreken. Laat staan tegen iemand anders te zeggen.

Je bent niet de enige

 

Echt niet. Ik was ook zo. En ik ben er van overtuigd dat er, terwijl jij op de weegschaal staat, met jou nog 1000 vrouwen hetzelfde doen op dat moment. Maar hoe belachelijk en pijnlijk is het eigenlijk? Waarom zou een cijfer op de weegschaal je zo nerveus, gespannen, verdrietig en  gefrustreerd moeten maken?

En toch is het begrijpelijk. Het is namelijk verleidelijk om je te laten informeren door een tastbaar, meetbaar, makkelijk te begrijpen resultaat dat je in een oogwenk  kunt oproepen. Het laat je meteen zien wat je “voortgang” is en of je dieet, je programma, je doen en laten, werken of niet.

Maar zo eenvoudig zit dat niet in elkaar. Het risico is dat we ons teveel gaan hechten aan dat cijfer en er allerlei andere dingen aan gaan toekennen.  Je gewicht is niet de belangrijkste indicatie van je gezondheid. En het cijfer op de weegschaal is al helemaal geen weergave van je mate van succes, waarde, of geluk.

De weegschaal vertelt je alleen in welke mate de zwaartekracht je lichaam naar de aarde toetrekt

 

Eigenlijk is het niet meer dan dat. En de volgende keer dat je je vervelend, boos, of verdrietig voelt, onthoud dan dat de weegschaal je deze dingen NIET vertelt:

 1. Wat je betekent voor anderen
 2. Hoe fijne partner/moeder/dochter/vriendin/tante je bent
 3. Hoe goed je bent in je werk
 4. Hoe loyaal je bent
 5. Hoeveel water je drinkt iedere dag
 6. Hoe aanstekelijk je lach is
 7. Hoe fit je lijf is
 8. Hoe gemotiveerd je bent
 9. Hoe veel je hebt geleerd de afgelopen jaren
 10. Hoe ver je kunt lopen of rennen
 11. Hoe gezond je relatie met eten is
 12. Hoe attent je bent
 13. Hoeveel spiermassa je hebt
 14. Hoeveel goede boeken je hebt gelezen
 15. Hoe hard je hebt gelachen de afgelopen dagen
 16. Hoe grappig jouw eigenaardigheden zijn
 17. Hoeveel gevoel voor humor je hebt
 18. Hoe lekker het kan voelen om gewandeld, gefitnest, getennist (vul in met wat jij leuk vindt) te hebben
 19. Hoe ambitieus je bent
 20. Hoe belangrijk je bent voor anderen

 

Wil je hierover in gesprek met mij? Bel of mail me dan gerust.

Laat het nummer op de weegschaal je niet meer dicteren hoe jij je mag voelen over jezelf. Leef  het gezondste leven waar je ook nog van kunt genieten!

Melinda Hersey schreef voor Spark People een artikel over de 55 dingen die je niet van de weegschaal kunt aflezen. Een aantal van de uitspraken uit de opsomming hierboven komen van haar. Hier staat haar artikel.  

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.